En un món de recursos esgotats i economies en contracció, els estats es preparen per a futurs aixecaments d’una creixent subclasse
És difícil ignorar els sorprenents paral·lelismes entre les recents escenes de brutalitat policial a ciutats dels Estats Units i les dècades de violència de les forces de seguretat d’Israel contra els palestins.
Un vídeo que es va difondre a finals del mes passat d’un oficial de policia de Minneapolis, Derek Chauvin, matant un home negre, George Floyd, pressionant un genoll al seu coll durant gairebé nou minuts ha desencadenat dues setmanes de protestes massives arreu dels Estats Units i més enllà.
Les imatges van ser la darrera prova visual inquietant d’una cultura policial estatunidenca que sembla tractar els negres estatunidencs com a enemics, i un recordatori que els policies deshonestos poques vegades són castigats.
El linxament de Floyd per Chauvin mentre tres oficials més s’ho miraven o hi participaven, té ressons d’escenes inquietants familiars dels territoris ocupats. Els vídeos de soldats, policies i colons armats israelians colpejant, disparant i abusant d’homes, dones i nens palestins han estat durant molt temps un element bàsic dels mitjans de comunicació social.
La deshumanització que va permetre l’assassinat de Floyd s’ha vist regularment als territoris palestins ocupats. A principis del 2018, els franctiradors israelians van començar a utilitzar els palestins, inclosos nens, infermeres, periodistes i discapacitats, com poc més que pràctiques de tir durant les protestes setmanals en una tanca perimetral al voltant de Gaza que els empresonava.
Impunitat generalitzada
Igual que als Estats Units, l’ús de la violència per part de la policia i els soldats israelians contra els palestins poques vegades condueix a processaments, i molt menys a condemnes.
Uns dies després de l’assassinat de Floyd, un palestí autista, Iyad Hallaq –que tenia una edat mental de sis anys, segons la seva família– va ser disparat set vegades per la policia a Jerusalem. Cap dels oficials ha estat arrestat.
Davant la compromesa atenció internacional després de l’assassinat de Floyd, el primer ministre israelià Benjamin Netanyahu va fer una declaració estranya sobre l’assassinat d’un palestí per part dels serveis de seguretat. Va dir que l’assassinat de Hallaq era “una tragèdia” i va prometre una investigació.
Els dos assassinats, amb dies de diferència, han posat de relleu per què els lemes “Les vides negres importen” i “Les vides dels palestins importen” se situen naturalment l’un al costat de l’altre, ja sigui a les protestes o als posts dels mitjans de comunicació social.
Hi ha diferències entre els dos casos, és clar. Avui dia, els estatunidencs negres tenen la ciutadania, la majoria pot votar (si poden arribar a un col·legi electoral), les lleis ja no són explícitament racistes i tenen accés als mateixos tribunals –encara que no sempre a la mateixa justícia– que la població blanca.
Aquesta no és la situació de la majoria dels palestins sota el domini israelià. Viuen sota l’ocupació d’un exèrcit estranger, les ordres militars arbitràries regeixen les seves vides i tenen un accés molt limitat a qualsevol mena de reparació legal significativa.
I hi ha una altra diferència òbvia. L’assassinat de Floyd ha commocionat molts estatunidencs blancs perquè s’uneixin a les protestes. L’assassinat de Hallaq, per contra, ha estat ignorat per la gran majoria dels israelians, aparentment acceptat una vegada més com el preu per mantenir l’ocupació.
Tractats com a enemics
Tanmateix, cal destacar les comparacions entre les dues cultures policials racistes. Totes dues procedeixen d’una visió del món conformada per societats colonials basades en l’espoli, la segregació i l’explotació.
Israel segueix considerant en gran mesura els palestins com a un enemic que ha de ser expulsat o sotmès. Els negres estatunidencs, per la seva banda, viuen amb el llegat d’una cultura blanca racista que fins fa poc justificava l’esclavatge i l’apartheid.
Als palestins i als negres estatunidencs se’ls ha robat la seva dignitat durant molt de temps, massa sovint es considera que les seves vides són poc valuoses.
Lamentablement, la majoria dels jueus israelians neguen profundament la ideologia racista que sustenta les seves principals institucions, inclosos els serveis de seguretat. Un petit nombre de persones protesten en solidaritat amb els palestins, i els qui ho fan són considerats per la resta del públic israelià com a traïdors.
D’altra banda, molts estatunidencs blancs s’han sorprès en veure la rapidesa amb què les forces policials dels Estats Units, davant les protestes generalitzades, han recorregut a mètodes agressius de control de multituds del tipus que resulta molt familiar als palestins.
Aquests mètodes inclouen la declaració de tocs de queda i zones tancades a les principals ciutats, el desplegament d’esquadrons de franctiradors contra civils, l’ús d’equips antiavalots que porten uniformes o passamuntanyes sense distintius, la detenció i les agressions físiques contra periodistes clarament identificables, i l’ús indiscriminat de gasos lacrimògens i bales d’acer recobertes de cautxú per ferir els manifestants i aterrir-los als carrers.
Això no s’acaba aquí.
El president Donald Trump ha qualificat els manifestants de “terroristes”, fent-se ressò de la caracterització que fa Israel de totes les protestes palestines, i ha amenaçat amb enviar l’exèrcit estatunidenc, que reproduiria amb més precisió la situació a la qual s’enfronten els palestins.
Igual que els palestins, la comunitat negra dels Estats Units –i ara els manifestants– han estat gravant exemples dels seus maltractaments amb els seus telèfons i publicant els vídeos als mitjans socials per posar en relleu els enganys de les declaracions de la policia i els informes dels mitjans de comunicació sobre el que ha estat passant.
Provat en els palestins
Cap d’aquests paral·lelismes hauria de sorprendre. Durant anys, les forces policials dels Estats Units, juntament amb moltes altres arreu del món, han estat fent cua a la porta d’Israel per aprendre de les seves dècades d’experiència en aixafar la resistència palestina.
Israel ha capitalitzat la necessitat entre els estats occidentals, en un món de recursos esgotats i la contracció a llarg termini de l’economia global, de preparar-se per a futurs aixecaments interns d’una creixent subclasse.
Amb laboratoris ja preparats als territoris palestins ocupats, Israel ha pogut desenvolupar i provar sobre el terreny, en els palestins captius, nous mètodes de vigilància i subordinació. Com la major classe baixa dels Estats Units, les comunitats negres urbanes sempre es troben en primera línia, ja que les forces policials dels Estats Units han adoptat un enfocament més militaritzat de la vigilància.
Aquests canvis finalment es van fer sentir durant les protestes que van esclatar a Ferguson, Missouri, el 2014 després que un home negre, Michael Brown, fos assassinat per la policia. Vestit amb roba d’estil militar i armilles antibales, i recolzada per vehicles blindats de transport de personal, la policia local semblava més aviat entrar en una zona de guerra que ser-hi per “servir i protegir”.
Formats a Israel
Va ser llavors quan els grups de drets humans i altres van començar a destacar el grau en què les forces policials dels Estats Units estaven sent influenciades pels mètodes de subjugació dels palestins per part d’Israel. Moltes forces havien estat entrenades a Israel o participaven en programes d’intercanvi.
La notòria Policia Fronterera paramilitar d’Israel, en particular, s’ha convertit en un model per a d’altres països. Va ser la Policia Fronterera la que va matar a trets Hallaq a Jerusalem poc després que Floyd fos assassinat a Minneapolis.
La Policia Fronterera porta a terme les funcions híbrides d’una força policial i un exèrcit, operant contra els palestins als territoris ocupats i dins d’Israel, on hi viu una gran minoria palestina amb una ciutadania molt degradada.
La premissa institucional de la Policia Fronterera és que tots els palestins, inclosos els qui són oficialment ciutadans israelians, han de ser tractats com a enemics. Es troba al centre d’una cultura policial israeliana racista identificada fa 17 anys per l’Informe Or, l’única revisió seriosa de les forces policials del país.
La Policia Fronterera s’assembla cada vegada més al model que les forces policials estatunidenques estan emulant en ciutats amb grans poblacions negres.
Moltes dotzenes d’agents de policia de Minneapolis van ser capacitats per experts israelians en tècniques d'”antiterrorisme” i “contenció” en una conferència celebrada a Chicago el 2012.
L’estrangulament de Derek Chauvin, fent servir el seu genoll per pressionar el coll de Floyd, és un procediment d'”immobilització” familiar per als palestins. Preocupantment, Chauvin estava entrenant dos oficials novells quan va matar Floyd, transmetent els coneixements institucionals del departament a la següent generació d’oficials.
Monopoli de la violència
Aquestes similituds són d’esperar. Els Estats inevitablement prenen prestat i aprenen els uns dels altres en els assumptes més importants per a ells, com la repressió de la dissidència interna. La feina d’un estat és assegurar-se de mantenir el monopoli de la violència dins del seu territori.
És la raó per la qual l’acadèmic israelià Jeff Halper va advertir fa uns quants anys al seu llibre War Against the People (Guerra contra el poble) que Israel havia estat fonamental en el desenvolupament del que ell va anomenar una indústria de “pacificació global”. Els sòlids murs entre l’exèrcit i la policia s’han ensorrat, creant el que ell va anomenar “policies guerrers”.
El perill, segons Halper, és que a llarg termini, a mesura que la policia es militaritza més, és probable que tots ens trobem sent tractats com a palestins. Per la qual cosa cal destacar una comparació entre l’estratègia dels Estats Units cap a la comunitat negra i la d’Israel cap als palestins.
Els dos països no només comparteixen tàctiques i mètodes policials contra les protestes una vegada que aquestes esclaten. També han desenvolupat conjuntament estratègies a llarg termini amb l’esperança de desmantellar la capacitat de les comunitats negra i palestina que oprimeixen per organitzar-se de forma eficaç i forjar la solidaritat amb altres grups.
Pèrdua de la direcció històrica
Si una lliçó està clara, és que la millor manera de desafiar l’opressió és a través de la resistència organitzada d’un moviment de masses amb demandes clares i una visió coherent d’un futur millor.
En el passat, això depenia de líders carismàtics amb una ideologia plenament desenvolupada i ben articulada, capaços d’inspirar i mobilitzar els seus seguidors. També depenia de xarxes de solidaritat entre grups oprimits d’arreu del món que compartien la seva saviesa i experiència.
Els palestins van estar alguna vegada liderats per figures que comptaven amb el suport i el respecte nacional, des de Yasser Arafat fins a George Habash i el xeic Ahmed Yassin. La lluita que van liderar va ser capaç de galvanitzar els partidaris de tot el món.
Aquests líders no estaven necessàriament units. Hi va haver debats sobre si el colonialisme dels colons israelians seria més soscavat a través de la lluita civil o la fortalesa religiosa, a través de la recerca d’aliats entre la nació opressora o derrotant-la amb els seus propis mètodes violents.
Aquests debats i desacords van educar el públic palestí en general, van aclarir el que estava en joc i van proporcionar un sentit de direcció i propòsit històric. I aquests líders es van convertir en figures de la solidaritat internacional i el fervor revolucionari.
Tot això ha desaparegut fa molt de temps. Israel ha seguit una política implacable d’empresonar i assassinar els líders palestins. En el cas d’Arafat, va ser confinat per tancs israelians en un complex a Ramallah abans de ser enverinat fins a morir en circumstàncies altament sospitoses. Des de llavors, la societat palestina s’ha trobat òrfena, a la deriva, dividida i desorganitzada.
La solidaritat internacional també ha estat en gran mesura marginada. El públic dels estats àrabs, ja preocupat per les seves pròpies lluites, sembla cada vegada més cansat de la dividida i aparentment desesperada causa palestina. I en un signe del nostre temps, la solidaritat occidental s’inverteix avui dia principalment en un moviment de boicot, que ha hagut de lliurar la seva lluita al camp de batalla de l’enemic, el del consum i les finances.
De la confrontació al consol
La comunitat negra dels Estats Units ha experimentat processos paral·lels, encara que és més difícil acusar tan directament els serveis de seguretat dels Estats Units per la pèrdua, fa dècades, d’un lideratge nacional negre. Martin Luther King, Malcolm X i el moviment dels Panteres Negres van ser assetjats pels serveis de seguretat dels Estats Units. Van ser empresonats o abatuts per assassins, malgrat els seus molt diferents enfocaments de la lluita pels drets civils.
Avui en dia, cap d’ells està present per pronunciar discursos inspiradors i mobilitzar el públic en general, ja sigui negre o blanc, perquè actuï en l’escenari nacional.
Negant-se-li un lideratge nacional vigorós, la comunitat negra organitzada de vegades semblava haver-se retirat a l’espai més segur però més confinat de les esglésies, almenys fins a les darreres protestes. Una política de consol semblava haver reemplaçat la política de confrontació.
Un enfocament en la identitat
Aquests canvis no poden atribuir-se únicament a la pèrdua de líders nacionals. Els darrers decennis el context polític mundial també s’ha transformat. Després de la caiguda de la Unió Soviètica fa 30 anys, els Estats Units no només es van convertir en l’única superpotència mundial, sinó que van aixafar l’espai físic i ideològic en què podia florir l’oposició política.
L’anàlisi de classe i les ideologies revolucionàries –una política de justícia– van ser tretes dels carrers i cada vegada més al marge del món acadèmic.
En el seu lloc, es va encoratjar els activistes polítics occidentals a dedicar les seves energies no a l’antiimperialisme i la lluita de classes, sinó a una política d’identitat molt més estreta. L’activisme polític es va convertir en una competència entre grups socials per l’atenció i el privilegi.
Igual que l’activisme de solidaritat amb Palestina, la política d’identitat als Estats Units ha lliurat les seves batalles en el terreny d’una societat obsessionada pel consum. Els hashtags i els senyals de qualitat als mitjans socials han servit sovint com un substitut per a la protesta social i l’activisme.
Un moment de transició
La pregunta que plantegen les actuals protestes dels Estats Units és si aquesta mena de política tímida, individualitzada i adquisitiva comença a semblar inadequada. Els manifestants estatunidencs segueixen sense tenir un líder, la seva lluita corre el risc de ser atomitzada, les seves demandes resulten implícites i en gran mesura amorfes, està més clar el que els manifestants no volen que el que volen.
Això reflecteix un estat d’ànim actual en què els desafiaments a què ens enfrontem tots –des de la permanent crisi econòmica i la nova amenaça de pandèmies fins a la imminent catàstrofe climática– semblen massa grans, massa transcendentals per tenir sentit. Sembla que estem atrapats en un moment de transició, destinat a una nova era –bona o dolenta– que encara no podem discernir amb claredat.
L’agost s’espera que milions de persones es dirigeixin a Washington en una marxa que es faci ressò de l’encapçalada per Martin Luther King el 1963. S’espera que la pesada càrrega d’aquest moment històric recaigui sobre les espatlles envellides del Rev. Al Sharpton.
Aquest simbolisme pot ser apropiat. Han passat més de 50 anys des que els estats occidentals es van deixar portar pel fervor revolucionari. Però la fam de canvi que va aconseguir el seu punt culminant el 1968 –per acabar amb l’imperialisme, la guerra sense fi i la desigualtat desenfrenada– mai ha estat sadollada.
Les comunitats oprimides d’arreu del món encara tenen fam d’un món més just. A Palestina i a d’altres llocs, els qui pateixen la brutalitat, la misèria, l’explotació i la indignitat encara necessiten un defensor. Miren Minneapolis i la lluita que ha desfermat cercant una llavor d’esperança.
Font: Jonathan Cook