Dos dies després que Rússia ataqués Ucraïna i el dia abans que Vladimir Putin posés Rússia en alerta nuclear, vaig escriure un petit article la primera frase del qual era: “No vull sonar hiperbòlic, però estic començant a concloure que els bojos nuclears que dirigeixen la Nova Guerra Freda dels Estats Units i l’OTAN, que van iniciar fa dècades, estan desitjant començar una guerra nuclear amb Rússia”.

Va ser una intuïció basada en el meu coneixement de la història dels Estats Units i Rússia, incloent-hi el cop d’Estat dissenyat pels Estats Units a Ucraïna el 2014, i una lectura dels esdeveniments actuals. Em refereixo a això com una intuïció, encara que es basa en tota una vida d’estudi i ensenyament de la sociologia política i l’escriptura contra la guerra. No sóc un erudit rus, simplement un escriptor amb imaginació sociològica, històrica i artística, encara que el meu primer estudi acadèmic de postgrau a finals dels anys 60 va ser una tesi sobre les armes nuclears i per què es podrien tornar a utilitzar algun dia.

Ja no em sona hiperbòlic que els bojos del decadent Imperi estatunidenc puguin recórrer, com rates en un vaixell que s’enfonsa, a l’ús d’armes nuclears en un primer atac, que és la política oficial dels Estats Units. Se’m regira l’estómac pensant-ho, malgrat el que diuen la majoria dels experts: que les possibilitats d’una guerra nuclear són escasses. I malgrat el que altres diuen sobre la guerra d’Ucraïna: que és una distracció intencionada de la propaganda de la COVID i el Gran Reinici (encara que estic d’acord que aconsegueix aquest objectiu).

El meu instint em diu que no; és molt real, sui generis, i molt, molt perillós ara.

L’eminent acadèmic Michel Chossudovsky, de Global Research, coincideix que estem molt a prop del que és impensable. En una recent anàlisi històrica de les relacions entre els Estats Units, Rússia i les armes nuclears, escriu el següent abans de citar la recent declaració de Vladimir Putin sobre això:

“La declaració de Vladimir Putin del 21 de febrer del 2022 va ser una resposta a les amenaces dels Estats Units d’utilitzar armes nuclears de forma preventiva contra Rússia, malgrat les ‘garanties’ de Joe Biden que els Estats Units no recorrerien a un atac nuclear de ‘primer cop’ contra un enemic dels Estats Units: Permeteu-me [Putin] explicar que els documents de planificació estratègica dels Estats Units contenen la possibilitat d’un anomenat atac preventiu contra els sistemes de míssils enemics. I qui és el principal enemic per als Estats Units i l’OTAN? També ho sabem. És Rússia. Als documents de l’OTAN, el nostre país és declarat oficialment i directa com la principal amenaça per a la seguretat de l’Atlàntic Nord. I Ucraïna servirà de trampolí per a l’atac (Discurs de Putin, 21 de febrer de 2022, èmfasi afegit).”

Putin té tota la raó. Per això va posar les forces nuclears de Rússia en alerta màxima. Només els ignorants de la història, cosa que tristament inclou la majoria dels estatunidencs, no ho saben.

Crec que avui estem en el perill més gran d’una guerra nuclear des de la Crisi dels Míssils de Cuba d’octubre del 1962, cosa que recordo vívidament quan era adolescent. Tornen els mateixos sentiments. Pànic. Ansietat. Manca d’alè. No crec que aquests sentiments estiguin fora de lloc ni que siguin simplement una resposta emocional. Intento continuar escrivint en altres projectes que he iniciat, però em sento bloquejat. La possibilitat d’una guerra nuclear, ja sigui intencionada o accidental, m’obsessiona.

Per comprendre aquesta possibilitat esgarrifosa en el context d’Ucraïna, hem de deixar de banda tot allò que fa referència a la moral, els drets, el dret internacional, i pensar en termes de política de grans potències, com John Mearsheimer ha articulat tan clarament. Com diu ell, quan una gran potència sent que la seva existència està amenaçada, la força fa el dret. No es pot entendre la política mundial sense pensar-hi. Fer-ho no vol dir justificar l’ús de la força; és un mitjà per aclarir les causes de les guerres, que comencen molt abans que es produeixin els primers trets.

A l’actual crisi d’Ucraïna, Rússia se sent clarament amenaçada pels moviments militars dels Estats Units i l’OTAN a Ucraïna i a l’est d’Europa, on han col·locat míssils que es poden convertir ràpidament en nuclears i que són a pocs minuts de distància de Rússia (i, per descomptat, hi ha míssils nuclears dels Estats Units i l’OTAN a tot Europa occidental i meridional). Vladimir Putin fa molts anys que en parla i té raó. Ha reiterat que això és inacceptable per a Rússia i que s’ha d’acabar. Ha impulsat les negociacions per posar fi a aquesta situació.

Els Estats Units, malgrat la seva pròpia Doctrina Monroe que prohibeix a una altra gran potència posar armes o forces militars a prop de les seves fronteres, s’han tapat les orelles i han continuat apujant l’aposta, provocant els temors russos. Aquest fet no es discuteix, però els Estats Units/OTAN arronsen les espatlles com una cosa sense importància. Aquesta actitud és una pura provocació, com sap qualsevol amb una mica de consciència històrica.

El món va tenir molta sort fa seixanta anys aquell octubre, quan JFK i Nikita Khrushchev van negociar el final de la crisi dels míssils a Cuba abans que el món fos incinerat. Kennedy, per descomptat, va ser intensament pressionat pels militars i la CIA perquè bombardegés Cuba, però s’hi va resistir. També va rebutjar el malsà desig militar de bombardejar la Unió Soviètica, anomenant boja aquella gent; en una reunió del Consell de Seguretat Nacional el 12 de setembre de 1963, quan els caps de l’Estat Major Conjunt van presentar un informe sobre un primer atac nuclear contra la Unió Soviètica que volien per a aquella tardor, va dir: “L’atac preventiu no és possible per a nosaltres”.

Aquest lideratge, juntament amb el tractat de prohibició de proves nuclears que va negociar amb l’URSS aquell mes, entre altres coses (aquests tractats han estat derogats ara pel govern dels Estats Units), va assegurar el seu assassinat organitzat per la CIA. Actualment, els Estats Units estan dirigits per homes il·lusos que defensen una política de primer atac nuclear, cosa que diu tot el que cal saber sobre el perill que corre el món. Els Estats Units han estat molt malalts d’odi a Rússia durant molt de temps.

Després del terror de la crisi dels míssils a Cuba, molta més gent es va prendre seriosament l’amenaça d’una guerra nuclear. Avui, molt pocs ho fan. Ha retrocedit a allò “inimaginable”. Tanmateix, el 1962, com escriu James W. Douglass a JFK and the Unspeakable:

Kennedy va veure que, almenys fora de Washington DC, la gent vivia amb una consciència més profunda de l’elecció final a què s’enfrontaven. Les armes nuclears eren reals. També ho era la perspectiva de la pau. La crisi dels míssils a Cuba va fer que la gent s’adonés que hi havia una opció real i preferís la pau a l’aniquilació.

Avui dia, la realitat de l’aniquilació nuclear ha passat a la inconsciència. Això malgrat les recents declaracions dels generals estatunidencs i del titella ucraïnès Zelensky sobre les armes nuclears i el seu ús que han inflamat extremadament els temors de Rússia, cosa que clarament és intencional. El joc consisteix en que alguns oficials ho diguin i després ho neguin mentre tenen una política que contradiu la seva negació. Seguir pressionant és la política dels Estats Units. Obama-Biden van regnar al cop d’Estat del 2014 a Ucraïna, Trump va augmentar la venda d’armes a Ucraïna el 2017 i Biden ha recollit el testimoni del seu soci (no del seu enemic) en aquest joc tan mortal. És una Guerra Freda II bipartidista, que s’està posant molt calenta. I és la raó per la qual Rússia, d’esquena a la paret, ha atacat Ucraïna. És obvi que això és exactament el que els Estats Units volien o haurien actuat de manera molt diferent en el camí cap a aquesta tragèdia. Tot l’actual estrenyiment de mans és pura hipocresia, el nihilisme d’una potència nuclear mai amenaçada però els plans de la qual estaven calculats per amenaçar Rússia a les seves fronteres.

La propaganda dels mitjans de comunicació contra Rússia i Putin és la més extrema i extensa que he vist a la meva vida. Patrick Lawrence ha examinat astutament això en un assaig recent, on escriu que a ell li passa el mateix:

Moltes persones de diferents edats han comentat els darrers dies que no poden recordar a la seva vida una allau de propaganda més penetrant i asfixiant que la que ens ha embolcallat des dels mesos que van precedir a la intervenció de Rússia. En el meu cas, ha arribat a superar el pitjor que recordo de les dècades de la Guerra Freda.

Engolit és una paraula apropiada. Lawrence assenyala encertadament que aquesta propaganda és una guerra cognitiva dirigida a la població estatunidenca (i a la resta del món) i assenyala la seva connexió amb l’esborrany final de gener del 2021 d’un estudi “diabòlic” de l’OTAN anomenat “Guerra cognitiva”. El cita així: “El cervell serà el camp de batalla del segle XXI… Els humans són el domini disputat. L’objectiu de la guerra cognitiva és convertir tothom en armes”.

Aquesta guerra cognitiva, però, té una història més llarga a la ciència d’avantguarda. A cada dècada successiva, començant pels anys 90 i la declaració del president (i exdirector de la CIA) George HW Bush que la dècada dels 90 seria la Dècada de la Investigació Cerebral, els presidents han anunciat altres projectes de dècades de durada relacionats amb el cervell, sent el 2000-2010 la Dècada del Projecte del Comportament, seguida pel cartografiat del cervell, la intel·ligència artificial, etc., tot això organitzat i finançat a través de l’Oficina del Projecte de Ciència i Tecnologia (OSTP) i l’Agència de Projectes de Recerca Avançada de Defensa (DARPA). Aquesta investigació mèdica, militar i científica ha format part d’un pla de llarg abast per estendre el control mental de MK-Ultra a la població en general sota la cobertura de la ciència mèdica, i ha estat connectada simultàniament amb el desenvolupament i el finançament de la investigació de les indústries farmacèutiques i el desenvolupament de noves drogues que alteren el cervell. Robert F. Kennedy Jr. ha documentat l’extensa connexió de la CIA amb la investigació i promoció dels gèrmens i la ment al seu llibre, The Real Anthony Fauci: Bill Gates, Big Pharma, Global War on Democracy and Public Health. És per això que el seu llibre està prohibit als mitjans de comunicació convencionals, que fan el treball principal de la guerra cognitiva per al govern. Per dir-ho clarament: aquests mitjans són la CIA. I el tema de la investigació i el desenvolupament d’armes biològiques per part dels Estats Units és fonamental en aquests molts assumptes, fins i tot a Ucraïna.

En altres paraules, la guerra cognitiva a què ara estem sotmesos té molts tentacles connectats amb molt més que la fanàtica propaganda antirussa d’avui sobre Ucraïna. Totes les guerres d’agressió dels Estats Units han estat promogudes sota la seva ègida, igual que les mentides sobre els atemptats de l’11 de setembre del 2001, la guerra econòmica de les elits, la crisi de la COVID, etc. Forma part del mateix.

Prenguem, per exemple, un llibre escrit el 2010 per David Ray Griffin, un teòleg que ha escrit més d’una dotzena de llibres sobre l’11 de setembre. El llibre és Cognitive Infiltration: An Obama Appointee’s Plan to Undermine the 9/11 Conspiracy Theory. És una crítica al professor de dret Cass Sunstein, nomenat per Obama per ser l’Administrador de l’Oficina d’Informació i Afers Regulatoris. Sunstein havia escrit un article amb un pla perquè el govern impedís la propagació de les “teories de la conspiració” antigovernamentals, en què promovia l’ús d’agents anònims del govern per utilitzar la “infiltració cognitiva” secreta d’aquests grups amb la finalitat de desarticular-los; utilitzar la maquinària mediàtica per desprestigiar els seus arguments. Es referia en particular als qui qüestionaven la narrativa oficial de l’11-S, però el seu punt de vista s’estenia òbviament molt més enllà. Estava treballant en la tradició dels grans propagandistes. Griffin es va enfrontar amb un bisturí a aquesta crida a la guerra cognitiva i, per descomptat, també en va ser víctima. Des de llavors, Sunstein ha treballat per a l’Organització Mundial de la Salut (OMS) en les respostes psicològiques de la COVID i altres comitès de la COVID. Forma part del mateix..

L’esposa de Sunstein és Samantha Power, ambaixadora d’Obama a les Nacions Unides i extraordinari falcó de la guerra. Ella va promoure alegrement la destrucció de Líbia per part dels Estats Units sota l’apel·latiu de la “responsabilitat de protegir”, una cobertura “humana” per a l’imperialisme. Ara és l’administradora de Biden de l’Agència dels Estats Units per al Desenvolupament Internacional (USAID), un braç de la CIA arreu del món. Forma part del mateix.

El carrusel fa voltes i voltes.

He sortit per aquesta lleugera tangent per subratllar com de vasts i interconnectats són els jugadors i grups de l’Equip de Guerra Cognitiva. Porten força temps liderant la lliga i esperen que el seu pla de joc contra l’Equip de Rússia els mantingui en aquesta posició. Fins ara estan guanyant, com diu Patrick Lawrence:

Mira què ens ha passat. La majoria dels estatunidencs semblen aprovar aquestes coses, o almenys no s’immuten en objectar-les. Hem perdut tot el sentit de la decència, de la moral ordinària, de la proporció. Algú pot sentir l’estrèpit de les darreres dues setmanes sense preguntar-se si hem fet de nosaltres mateixos una nació de persones grotesques?

És habitual observar que a la guerra sempre es deshumanitza l’enemic. Ara ens enfrontem a una altra realitat: els qui en deshumanitzen d’altres es deshumanitzen a si mateixos més profundament.

Potser la gent és massa ignorant per veure-hi a través de la propaganda. Tenir algun grup per odiar sempre és “edificant”. Però tots som responsables de les conseqüències dels nostres actes, fins i tot quan aquests actes són simplement comprar la propaganda i odiar els qui es diu que cal odiar. És molt dur acceptar que els líders del teu propi país cometin i contemplin actes de maldat indescriptibles i que vulguin controlar la teva ment. Considerar que podrien tornar a utilitzar armes nuclears és insuportable, però necessari si ho volem evitar.

Espero que els meus temors siguin infundats. Estic d’acord amb Gilbert Doctorow que la guerra entre Ucraïna i Rússia separa les ovelles de les cabres, que no hi ha terme mitjà. No es tracta de celebrar la guerra i la mort de persones innocents, però sí que exigeix ​​situar la culpa directament on correspon i no tractar de repartir-la en tots dos sentits. Gent com ell, John Mearsheimer, el difunt i malmès Stephen Cohen, Ray McGovern, Oliver Stone (veure la seva pel·lícula de 2016 Ukraine on Fire), Scott Ritter, Pepe Escobar, Patrick Lawrence, Jack Matlock, Ted Postol, etc., estan tallant la propaganda i lliurant la veritat en oposició a totes les mentides. Tanmateix, són suaus amb els temors d’una guerra nuclear, com si fos una cosa possible però molt improbable, com si els seus pensaments més profunds fossin inconfessables, ja que pronunciar-los seria un acte de llanguiment.

El consens dels experts tendeix a ser que els Estats Units volen arrossegar els russos a una llarga i prolongada guerra de guerrilles en la línia del seu ús secret dels mujahidins a l’Afganistan el 1979 i després. Hi ha proves que això ja està passant. Però crec que els estrategs estatunidencs saben que els russos són massa intel·ligents per això, que han après la lliçó, i que es retiraran un cop sentin que han aconseguit els seus objectius. Per tant, des de la perspectiva dels Estats Units i l’OTAN, el temps és raonablement curt i han d’actuar amb rapidesa, potser fent una operació de falsa bandera que justifiqui una resposta dràstica, o pujant el ritme d’alguna altra manera que sembli justificar l’ús d’armes nuclears, potser tàctiques al principi.

Agraeixo l’aportació dels experts en Rússia que he esmentat anteriorment. La seva experiència empetiteix la meva, però no hi estic d’acord. Potser sóc una persona excitable, potser sóc un d’aquells als qui Patrick Lawrence es refereix, citant Carl Gustav Jung, com massa emocional i per tant incapaç de pensar amb claredat (deixaré per a un altre dia la qüestió d’aquesta creença filosòfica occidental, errònia des de fa molt de temps, sobre la divisió de les emocions i els pensaments). Potser no puc veure el que és obvi, que una guerra nuclear no beneficiarà ningú i, per tant, no pot passar. Tanmateix, Ted Postol, professor de tecnologia i seguretat internacional del MIT, tot i que potser estigui d’acord en que una guerra nuclear intencionada és molt improbable, fa molts anys que adverteix d’una d’accidental. Segurament té raó en aquest sentit i val la pena escoltar-lo.

Però en qualsevol cas, em sap greu dir que potser perquè la meva perspectiva és la d’un analista general, no la d’un expert, i el meu pensament està informat tant per l’art com per les ciències socials i la història, les meves antenes capten un missatge molt inquietant. Una veu em diu que el perill avui és molt, molt real. Diu:

Compte, som a la vora d’un abisme nuclear.

Font: Edward Curtin