Abans que l’enxampessin amb un AK-47 en un camp de golf proper a Trump, Ryan Routh va anar a Kíev a lluitar per a l’exèrcit ucraïnès i a reclutar per a la seva Legió Internacional. Routh va dir als mitjans de comunicació estatunidencs que «tenia reunions de socis amb [el Ministeri de Defensa d’Ucraïna] cada setmana».

Ryan Routh ha estat detingut avui amb un rifle de tipus AK-47 a diversos centenars de metres de Donald Trump mentre l’expresident jugava a golf. Segons el Washington Post, l’«incident al camp de golf de Trump investigat com a possible intent d’assassinat».

El 2022, Routh hauria viatjat a Ucraïna per reclutar membres per a la Legió Internacional. Segons Newsweek Romania, que va entrevistar Routh el 2022, l’estatunidenc resident a Hawaii esperava lluitar com a voluntari amb l’exèrcit ucraïnès, però era massa vell als seus 56 anys.

«Així que el pla B», va dir Routh, «era venir a Kíev i promoure la idea que molts altres vinguessin a unir-se a la Legió Internacional. Necessitem milers de persones aquí per lluitar al costat dels ucraïnesos. Hi ha uns 190 països al nostre planeta, i si els governs no envien soldats oficialment, aleshores els civils hem de recollir aquesta torxa i fer que passi».

El timeline de Twitter de Routh està ple de desenes de tuits en què ofereix la seva ajuda directa a la guerra d’Ucraïna, anima la guerra contra Rússia i ataca els que s’oposen a l’ajuda militar a Kíev, com Tulsi Gabbard.

Semafor va descriure Routh com el director del Centre Internacional de Voluntaris a Ucraïna. Es va queixar al mitjà que el govern ucraïnès no estava gaire entusiasmat amb les multituds de voluntaris que anaven a Kíev: «He tingut reunions de socis amb [el Ministeri de Defensa ucraïnès] cada setmana i encara no he aconseguit que accedeixin a expedir ni un sol visat».

Routh també va aparèixer en un article del New York Times del 25 de març de 2023 sobre «els voluntaris estatunidencs a Ucraïna que menteixen, malbaraten i discuteixen». Entre els que apareixien al costat del voluntari de Carolina del Nord hi havia Malcolm Nance, un comentarista estrella de la MSNBC, que va dir falsament a l’audiència que s’havia allistat per combatre a primera línia contra soldats russos quan, en realitat, passava el temps tuitejant des d’una habitació d’hotel a Lviv.

Segons el Times, Routh planejava traslladar voluntaris «en alguns casos il·legalment, des del Pakistan i l’Iran a Ucraïna». Va dir que dotzenes havien expressat el seu interès. «Probablement puguem comprar alguns passaports a través del Pakistan, ja que és un país tan corrupte», va dir el tèrbol rodamón al diari en una entrevista des de Washington DC.

Un formulari oficial d'allistament militar ucraïnès que Routh va publicar a la pàgina de Facebook, que els administradors han esborrat

Com va informar Alex Rubinstein per a The Grayzone, la Legió Internacional –també coneguda com la Legió Georgiana– «s’ha convertit en un refugi per a mercenaris variats, xiflats, activistes feixistes i fins i tot assassins buscats». La Legió està dirigida per Mamuka Mamilashvili, un senyor de la guerra georgià implicat en nombrosos crims de guerra.

NAFO, el col·lectiu de trolls pro-Ucraïna, ha recaptat milions per a la Legió. Després de coneixe’s la detenció de Routh, els membres de NAFO es van esforçar per desvincular-se del presumpte assassí.

L’aparent intent d’assassinat de Routh ha tingut lloc al zenit de la histèria de la guerra per poders, amb el president ucraïnès Volodímir Zelenski exigint a l’administració Biden que li concedís armes de llarg abast i donés llum verda a atacs en territori rus. Una columna publicada des de Kíev aquest 14 de setembre per Fareed Zakaria, un estret aliat de l’administració Biden, va posar en relleu el pànic que s’ha apoderat dels guerrers apoderats davant d’una possible victòria de Trump.

Segons Zakaria, «el retard de l’ajuda estatunidenca durant l’any passat, provocat per les lluites internes entre republicans obstinats al Congrés, ha contribuït al deteriorament de la situació sobre el terreny, i molts temen ara el que passarà si Trump guanya el novembre».

Routh encara no ha parlat dels seus motius per portar un fusell d’assalt a un camp de golf situat a només centenars de metres de la ubicació de Trump. Potser el seu objectiu no només era l’expresident, sinó un possible acord per a la guerra per poders d’Ucraïna.

Max Blumenthal, redactor en cap de The Grayzone, és un periodista guardonat i autor de diversos llibres, entre ells els supervendes Gomorra republicana, Goliat, La guerra dels cinquanta-un dies i La gestió del salvatgisme. Ha produït articles impresos per a diverses publicacions, nombrosos reportatges en vídeo i diversos documentals, entre ells Matant Gaza. Blumenthal va fundar The Grayzone el 2015 per fer llum periodística sobre l’estat de guerra perpètua dels Estats Units i les seves perilloses repercussions internes.

Font: The Grayzone

Foto: Ryan Wesley Routh sosté una pancarta durant una manifestació al centre de Kíev, Ucraïna, el dissabte 30 d’abril de 2022.

La realitat darrere del nou intent d'assassinat a Donald Trump (Rubén Gisbert, 16.09.2024)