Els Estats Units i l’OTAN es preparen per a la guerra a Rússia? La Cimera de l’OTAN a Gal·les el setembre ha establert l’escenari.

Diverses iniciatives militars dirigides contra la Federació de Rússia s’han posat en marxa en els últims mesos, incloent-hi la realització de jocs de guerra a Europa de l’Est, entrenament militar i desplegament de les forces especials a Ucraïna.

Aquestes iniciatives militars s’han fet en coordinació amb propaganda als mitjans de comunicació i un programa de “terrorisme econòmic” que consisteix en sancions econòmiques perjudicials, congelació de les transaccions monetàries i comercials, manipulació fraudulenta dels mercats del petroli i de divises, etc. La campanya mediàtica consisteix a presentar la guerra com una empresa humanitària.

La finalitat és debilitar la Federació de Rússia, soscavar les seves institucions, empobrir la seva població.

Mentrestant, el Congrés dels Estats Units ha aprovat la legislació corresponent que proporciona llum verda de facto al president Obama per declarar la guerra a Rússia.

Els informes també han confirmat que Washington està contemplant “un canvi de règim” a la Federació de Rússia per tal d’instal·lar al Kremlin un govern més dòcil. D’acord amb el president Vladimir Putin:

“Veiem les tràgiques conseqüències de les anomenades revolucions de colors i sofriments viscuts pels pobles dels estats que s’enfronten a aquests experiments irresponsables encoberts i fins i tot a vegades… ingerència manifesta en les seves vides…

Aquesta és una lliçó i advertència per a nosaltres i farem tot el possible per evitar que això passi a Rússia”. (Citat a Sputnik, 20 de novembre del 2014)

Amenaça militar combinada amb “guerra econòmica” tenen la intenció de crear inestabilitat social i econòmica a la Federació de Rússia. La guerra cibernètica és també un instrument d’intervenció dirigida contra els sistemes de comunicacions de l’enemic.

Els exercicis militars entre Estats Units i l’OTAN duts a terme els últims mesos a Europa de l’Est i als països bàltics han estat dirigits explícitament contra Rússia. D’acord amb Moscou, consistien en “augmentar la preparació d’operacions”, així com la transferència d’”infraestructura militar de l’OTAN a les fronteres russes”.

A mitjans de desembre, el general James Stavridis, excomandant de l’OTAN a Europa, va instar l’Aliança Atlàntica a “enviar armes i assessors militars a Ucraïna per ajudar a combatre els separatistes recolzats per Moscou”.

“Crec que hauríem de prestar assistència militar significativa als militars d’Ucraïna. Jo no crec que hàgim de limitar-nos a l’ajuda no letal. Crec que hauríem de donar munició, combustible, logística. Crec que la cyber-ajuda seria molt important i útil, així com assessorament i potencialment assessors.

No crec que calgui un gran nombre de tropes de l’OTAN sobre el terreny. L’exèrcit ucraïnès pot resistir el que està passant, però necessiten una mica d’ajuda per tal de fer això.” (Citat a The Guardian, 14 desembre 2014)

I el 18 de desembre, el president Barack Obama va signar la Llei de Suport a la Llibertat d’Ucraïna, que assigna fins a 350 milions de dòlars en ajuda militar a Ucraïna com a suport a la seva campanya militar a Donbass.

A més de la concessió de l’ajuda militar, l’exèrcit nord-americà està directament involucrat en el procés de planificació militar en estreta coordinació amb el Ministeri de Defensa d’Ucraïna.

És l’anomenada “Cooperació per a la Defensa”

Si bé la participació dels Estats Units està limitada oficialment a la formació, enviament de les forces especials i suport a la Guàrdia Nacional d’Ucraïna, mercenaris i agents de seguretat privada contractats pel Pentàgon i l’OTAN també han estat desplegats a les files de les forces armades d’Ucraïna i de la Guàrdia Nacional a la regió de Donbass, a l’est d’Ucraïna.

Assessors militars nord-americans sobre el terreny

A finals de novembre, el Departament d’Estat dels Estats Units va confirmar que “continuarà enviant equips especials a Ucraïna per proporcionar assistència de seguretat”, és a dir, assessorament i entrenament militar.

Com a part d’aquest programa d’assistència de seguretat, el general de brigada John Hort, cap d’operacions de l’Exèrcit dels Estats Units a Europa, ha estat enviat a Kíev juntament amb “el seu personal i membres de l’Oficina de Cooperació de Defensa, que es troba a l’Ambaixada dels Estats Units a Kíev”, Ucraïna,

per participar en un Fons de Contingència de Seguretat Global. La reunió de planificació de requisits per a Ucraïna es va fer amb oficials de la Guàrdia Nacional d’Ucraïna del 8 al 9 de desembre del 2014.

El propòsit de la reunió va ser identificar l’organització de la Guàrdia Nacional d’Ucraïna, veure la voluntat de formació i l’estat final de la unitat després de completar l’entrenament. (U.S. Army Europe, Ukraine defense officials share lessons learned)

El general de brigada John Hort (al cavallet), amb el seu personal i membres de l’Oficina de Cooperació de Defensa, a la sessió de formació de l’ambaixada nord-americana amb representants de l’Exèrcit d’Ucraïna i de la Guàrdia Nacional. Font de l’Exèrcit dels EUA

L’Oficina de Cooperació de Defensa (ODC): Filial del Pentàgon a l’ambaixada dels Estats Units a Kíev

L’Oficina de Cooperació de Defensa que opera fora de l’ambaixada dels Estats Units a Kíev “treballa amb el Ministeri de Defensa d’Ucraïna per proporcionar equip i entrenament militar a fi de donar suport a la modernització de les forces armades d’Ucraïna”. http://ukraine.usembassy.gov/odc.html

L’ambaixador nord-americà Geoffrey Pyatt, en coordinació amb la subsecretària d’Estat, Victoria Nuland, juga un paper clau en la coordinació de les activitats de l’ODC-Ucraïna. Funcionaris de Defensa a l’Ambaixada dels Estats Units estan, al seu torn, en col·laboració amb el Pentàgon. Les activitats de l’ODC en sentit ampli consisteixen en:

1. El desplegament de personal militar nord-americà dins d’Ucraïna.

2. Funcions de formació i assessorament militar.

3. La venda i l’adquisició de sistemes d’armes dels Estats Units.

4. El suport a la Guàrdia Nacional d’Ucraïna a través d’un acord de protocol amb la Guàrdia Nacional de Califòrnia.

1. El desplegament de personal militar dels Estats Units a Ucraïna es porta a terme en el marc del Joint Contacte Team Program-Ukraine (JCTP)

La missió del JCTP és “desplegar equips militars dels Estats Units a Ucraïna per familiaritzar els militars d’Ucraïna amb els diversos aspectes dels exèrcits occidentals”.

2. El programa d’entrenament militar es porta a terme sota els auspicis del International Military Education and Training (IMET). Sota aquest programa, el personal militar d’Ucraïna és enviat als EUA per a l’entrenament.

3. La venda i adquisició d’armes es troba sota els auspicis del Foreign Military Sales/Foreign Military Financing (FMF).

El programa de l’FMF assisteix els militars ucraïnesos en la realització de reformes de defensa, proporcionant fons per a Ucraïna per comprar equips i serveis militars dels EUA. (http://ukraine.usembassy.gov/odc.html)

4. El suport a la Guàrdia Nacional d’Ucraïna s’implementa a través de l’Ukraine State Partnership Program (SPP). Si bé el mandat de l’SPP és “promoure la democràcia, l’economia de lliure mercat i la reforma militar, a la pràctica l’SPP s’utilitza per canalitzar el suport tant de les forces especials com dels assessors militars als batallons (neonazis) de la Guàrdia Nacional d’Ucraïna a Donbass.

El batalló de la Guàrdia Nacional d’Azov a l’est d’Ucraïna, integrat per reclutes neonazis

És significatiu que la missió de l’SPP és coordinada conjuntament per l’ambaixador nord-americà a Ucraïna i el comandant del Comandament Europeu dels Estats Units (Eurocom), el general Philip Breedlove, amb seu a Stuttgart, Alemanya.

L’ADMINISTRACIÓ OBAMA ÉS UNA AMENAÇA A LA SEGURETAT MUNDIAL

DIGUEU NO A LA GUERRA DELS ESTATS UNITS CONTRA RÚSSIA QUE PODRIA PORTAR EL MÓN CAP A UN ESCENARI DE 3ª GUERRA MUNDIAL.

Envieu aquest article. El consens polític a favor de la guerra s’ha de trencar.