Fins fa dos anys, Joaquim ‘Quim’ Torra era un empresari i activista cultural que mai havia estat involucrat en la política electoral. Tanmateix, quan el govern central espanyol va dissoldre el parlament català a finals d’octubre del 2017 després de votar a favor de la secessió d’Espanya, i posteriorment va ordenar noves eleccions que va presumir clarament que restaurarien una majoria prounionista en aquest òrgan, per a sorpresa de gran part del món, i amb la intensa consternació del govern espanyol, la llista Junts per Catalunya del president exiliat Carles Puigdemont va guanyar les eleccions i, per tant, el dret a formar un nou govern. Torra va ser elegit com a diputat al Parlament.
Però Espanya no en va voler saber res. Quan el 30 de gener del 2018 el Parlament català era a punt d’investir Puigdemont mitjançant una connexió de vídeo des de Bèlgica, el president d’aquest òrgan va aturar abruptament el procés com a reacció a l’amenaça de sancions judicials –sancions basades en una jurisprudència molt qüestionable– que havia rebut dels tribunals espanyols. Dues candidatures centrades en figures proindependentistes van ser igualment rebutjades els mesos següents.
Finalment, el 17 de maig del 2018, el llavors encara desconegut Torra va ser elegit president d’un govern de coalició independentista. Des que va assumir el càrrec ha deixat clar en repetides ocasions que creu que Carles Puigdemont segueix sent el president legítim de Catalunya i que el seu principal objectiu és fer avançar Catalunya cap a la independència de la manera més ràpida possible.
El fet que sigui un nouvingut polític que no ha arribat a través de les files del seu propi partit ha portat generalment a la premsa prounionista tant de Catalunya com d’Espanya, un periodisme que tendeix a veure la maquinària política com a normativa i el seu seguiment com una cosa inevitable, a tractar aquesta figura pública tan culta i educada amb no poca condescendència, encara que a Torra no sembla importar-li.
Aquesta entrevista, feta en català i modificada per raons d’espai, va tenir lloc el 30 d’octubre al Palau de la Generalitat de Catalunya a Barcelona, és a dir, després de 16 dies de massius i encara persistents actes de desobediència civil desfermats com a reacció a la dura sentència del Tribunal Suprem espanyol als polítics i líders de la societat civil responsables de promoure l’1 d’octubre, el referèndum d’independència de l’1 d’octubre del 2017, 11 dies abans de les quartes eleccions generals espanyoles en altres tants anys, i 19 dies abans del propi judici de Torra, en el qual es va declarar desafiadorament culpable de desobeir una ordre del govern espanyol de retirar una pancarta penjada a la façana de la Generalitat que feia referència als “exiliats” i “presos polítics” catalans .
TH: Com explicaria el que passa avui a Catalunya a un lector que no coneix la història del país, o que la coneix poc?
QT: Una resposta ràpida seria comparar-la amb un cas amb el qual la majoria dels lectors de llengua anglesa estan familiaritzats, i en certa manera hi han reflexionat, que és Escòcia i el Regne Unit. Jo parlaria d’una antiga nació del sud d’Europa que sempre ha demostrat un ferm lliurament en la recerca de la llibertat, i que, després de patir una sèrie de revessos els últims tres-cents anys –anys durant els quals va treballar per encaixar a l’Estat espanyol i guanyar-se la seva confiança– ha optat, durant l’última dècada més o menys, per iniciar un procés democràtic destinat a aconseguir la independència. No es tracta de banderes i fronteres. Es tracta de qualitat de vida, d’una millor educació, d’una millor sanitat, d’una millor infraestructura i, per descomptat, d’una major protecció de la llengua i la cultura del país. Però, sobretot, es tracta de ser capaç d’afrontar els reptes del segle XXI amb totes les eines que qualsevol país modern pot esperar tenir a la seva disposició.
TH: Creu que els catalans tenen una especial obsessió per la llibertat?
QT: Hi ha historiadors, com Rovira i Virgili, que defineixen la història de Catalunya precisament en funció d’aquesta especial relació amb la llibertat. D’altres, com Vicens Vives, la vinculen més a una “voluntat d’existir”. Josep Benet, per la seva banda, ho ha resumit, en una frase meravellosa, com a centrada en un “combat al servei de l’esperança”. D’altres, d’un caire potser més fatalista, com Ferrater Mora, diuen que un poble no pot viure la vida sempre a la defensiva, que ha d’arribar, o intentar arribar a un estat de plenitud vital.
TH: Com va arribar a ser president de la Generalitat la primavera del 2018?
QT: He passat la major part de la meva vida com a advocat en l’empresa privada, els dos últims anys a Suïssa, una experiència que em va permetre conèixer un país, la Confederació Helvètica, que admiro molt. De tornada a Catalunya, vaig fundar una editorial i em vaig dedicar a la investigació històrica i a l’escriptura. Sempre he tingut forts interessos culturals, cívics i polítics gràcies al meu treball en organitzacions de voluntariat que són, al meu entendre, fonamentals per conèixer el país. Aquestes entitats són la base del seu teixit social fortament “associatiu”, i el que li proporciona una cohesió social molt forta des de baix.
Vaig tenir la sort de treballar colze a colze amb la difunta Muriel Casals a Òmnium Cultural [juntament amb l’Assemblea Nacional Catalana, l’organització cívica independentista més important del país], una experiència que em va permetre participar, per dir-ho així, des de la “segona fila”, en els darrers deu anys de la ràpida evolució del país. Durant la darrera part d’aquest temps, el govern del país va ser destituït per la força per l’Estat espanyol (el 27 d’octubre del 2017) mentre que els nostres líders electes van ser empresonats o forçats a l’exili. En el període previ a les eleccions del 21 de desembre del 2017 imposades per Espanya, vaig rebre una trucada del president Puigdemont en la qual em va demanar que em presentés com a candidat en la seva llista parlamentària (Junts per Catalunya).
Però a causa d’una sèrie d’esdeveniments que trigarien molt en explicar-se, i que tenen el seu origen en la repressió que actualment pateix aquest país dins d’Espanya, i que van fer que a la primavera del 2018 no se’ns permetés investir els nostres tres primers candidats elegits per dirigir la Generalitat, el president Puigdemont em va confiar la tasca de dirigir el govern del país. Vaig acceptar el repte perquè creia que en moments històrics com els que estem vivint no es poden defugir les responsabilitats que el destí ens depara. Com a bon liberal, crec que qualsevol persona, independentment de la posició política que ocupi inicialment, ha de ser capaç de respondre amb responsabilitat i honestedat als reptes que es plantegen al seu país en moments decisius de la seva història.
Això significa, en termes pràctics, cercar la restitució de totes les competències que ens han estat arrabassades per la imposició espanyola de l’article 155 de la Constitució, els efectes del qual encara estan molt presents, i la posada en marxa de la Constitució catalana. Ho dic amb ple coneixement que, a causa de la recent imposició de les sentències contra els nostres dirigents empresonats, estem entrant en un conjunt de realitats totalment noves.
TH: Expliqueu els conceptes de teixit cultural i de pactisme “associatiu” característic de Catalunya.
QT: Crec que aquest és el tret més essencial de la cultura catalana i una raó clau per la qual hem pogut seguir sent un poble diferenciat al llarg dels anys. El país sempre ha tingut un sentit de pertinença col·lectiva molt fort i una acció col·lectiva que s’ha anat afinant al llarg dels anys en objectius que van des d’una implicació molt forta en la salvació de vides d’immigrants a la Mediterrània fins a la implicació en l’associació de veïns o l’enorme i molt organitzat esforç col·lectiu que es fa en els castellers, la construcció de “torres humanes”. També podríem parlar de l’enorme importància dels esplais (grups cívics de barri) i dels clubs de senderisme entre els nostres joves. I tot això, per descomptat, a més de la nostra molt forta tradició sindical i dels grups sobiranistes com Òmnium Cultural i l’Assemblea Nacional Catalana. Els catalans, des de molt joves, hem realitzar activitats col·lectives de caràcter voluntari que no estan lligades ni a la família ni a l’escola. I això genera un ampli sentit de fraternitat i solidaritat en la cultura: llaços que fan possible, per exemple, coses com el referèndum ciutadà i organitzat sobre la independència que va tenir lloc aquí l’1 d’octubre del 2017.
I els darrers anys, hem vist sorgir nous consensos forjats en aquest ambient. Per exemple, al voltant del 80-90% dels catalans veuen ara la monarquia espanyola com una institució amb poca o cap rellevància en les seves vides. Hi ha un rebuig igualment alt a la judicialització de qüestions i processos polítics bàsics a Espanya.
La nostra també és una cultura que espera i exigeix acceptar les crítiques dels altres. Som molt propensos a protestar i criticar. Potser és una tendència més general de la Mediterrània. Però puc assegurar-los que és molt destacada entre el nostre poble.
El “pactisme” és una vocació de fer i signar pactes, cosa que està profundament arrelat en la nostra història, que es remunta als acords limitadors de poder entre el poble i els reis a l’època medieval. El que necessitem és “seure i parlar” (diu aquestes paraules en anglès). I la dramàtica realitat és que el Govern espanyol no ha presentat cap proposta. Res de res. Acceptaria qualsevol cosa com a punt de partida. Aquesta deriva cap al centralisme i l’autoritarisme del Partit Socialista és extremadament preocupant per a nosaltres.
Crec que el moviment independentista català ha posat al descobert la realitat de la Transacció espanyola –no la Transició– que va desembocar en l’aprovació de la Constitució espanyola del 1978. A Portugal, d’esquerra a dreta, tots han fet un trencament total amb el règim dictatorial de Salazar. El problema de l’Estat espanyol és que aquesta ruptura no s’ha produït. Es va dur a terme una reforma que va mantenir intactes importants bastions del franquisme i una forma autoritària d’abordar la vida pública i política, una cosa que podem veure clarament en el comportament dels sectors judicial i policial de l’Estat. També ho podem veure en la pròpia figura del Rei, que és l’hereu de les prerrogatives derivades directament del règim franquista i la presencia del qual priva tots els espanyols del dret a decidir si volen viure en una monarquia o en una república. I tot això s’ha fet més evident arran de l’auge del moviment independentista català que ha tret a la superfície aquest franquisme no sempre visible i profundament arrelat als òrgans de l’Estat.
Dit això, hi ha una part de la protesta independentista que té a veure amb l’actual onada d’insatisfacció política mundial.
TH: Si algú li preguntés sobre l’actuació del sistema judicial espanyol en el recentment conclòs judici als polítics catalans i als líders de la societat civil a Madrid, com ho descriuria?
QT: Començaria recordant a aquesta persona les paraules del president del Consell General del Poder Judicial espanyol, Carlos Lesmes, quan va dir que la Constitució espanyola es basa en la sagrada i indivisible unitat de la pàtria i que els poders judicials tenen l’obligació de preservar aquesta unitat per sobre de qualsevol altra cosa. Res de preservar la voluntat del poble. Crec que el poder judicial espanyol s’ha erigit com el guardià real de la unitat indivisible d’Espanya, i per aquesta raó s’arroga el dret d’utilitzar tots i cadascun dels mitjans per aconseguir aquest fi, incloent la possibilitat de tergiversar les decisions i les opinions segons ho considerin convenient. I quan la policia no pot aconseguir el fi desitjat, s’envia els fiscals. I quan els fiscals es queden curts, recorren a tota la força dels tribunals.
TH: Pedro Sánchez, el cap de govern interí espanyol, va suggerir fa uns dies que aquestes protestes són de caràcter fonamentalment violent i el seu ministre de l’Interior Fernando Grande-Marlaska va dir recentment: “La violència a Catalunya ha tingut un major impacte que la que hi va haver al País Basc”. És vostè, com han suggerit recentment fonts del govern espanyol i certs membres de la premsa, un apologista d’aquesta suposada violència?
QT: La violència mai ha estat representativa del moviment independentista. Sempre hem condemnat tots i cadascun dels actes de violència que s’han produït. Sempre. Crec que és important cridar l’atenció sobre el greu nivell de banalització que hi ha en joc aquí. Les associacions espanyoles de víctimes del terrorisme s’han pronunciat en contra d’aquestes desafortunades declaracions. Per a mi, comparar el que ha passat a Catalunya amb les morts i els assassinats que hi ha hagut al País Basc durant anys és absolutament lamentable.
TH: S’ha dit que el seu govern ha perdut el control de la policia catalana, dels Mossos, en aquestes últimes setmanes de protestes al carrer arreu de Catalunya i que la policia està actuant d’una manera innecessàriament violenta contra els manifestants… Què hi diu vostè a aquestes crítiques?
QT: Que tot serà investigat per una comissió parlamentària i que totes les responsabilitats per activitats il·lícites sortiran a la llum de forma totalment transparent.
TH: Fins a quin punt les protestes i els disturbis que s’estan produint als carrers de Catalunya han de ser considerats com una demostració del fracàs de la classe política catalana i de la classe política de l’Estat espanyol?
QT: Aquestes crítiques tenen sens dubte un fons de veritat. Les arrels del conflicte es troben en el fet que no hem tingut l’oportunitat de decidir les coses d’una manera franca i honesta, permetent que aquells que estan a favor de romandre al regne d’Espanya i els qui estan a favor de la independència posin els seus arguments sobre la taula i deixin que els ciutadans de Catalunya decideixin quina és la millor solució. Si se celebrés un referèndum d’aquestes característiques i la majoria dels catalans preferissin seguir a Espanya, jo dimitiria immediatament com a president de la Generalitat. Aquesta és la base del conflicte. I realment no n’hi ha cap altra. Els dos milions de catalans partidaris de la independència no desapareixeran. Les quatre últimes eleccions (locals, catalanes, espanyoles i europees) han estat guanyades per les forces independentistes.
TH: He llegit tota mena de caracteritzacions seves a la premsa, algunes d’elles en publicacions contràries a la independència, que són bastant negatives. Com es definiria com a actor polític?
QT: Ideològicament, em defineixo com a republicà en el sentit modern del terme emprat, per exemple, per l’acadèmic de Princeton Philip Pettit. Em veig com una persona amb una inclinació humanista interessada en treballar pels altres, una persona amb una creença radical en la democràcia que només és capaç de conceptualitzar la democràcia com la pràctica d’escoltar la veu de la ciutadania i respectar les seves decisions.
Thomas Harrington és professor d’Estudis Hispànics al Trinity College de Hartford, Connecticut, on imparteix cursos d’història cultural, literatura i cinema espanyol dels segles XX i XXI.
En una mesura legalment qüestionable presa el 3 de gener del 2020, la Junta Electoral Central del govern espanyol, un organisme administratiu sense capacitat judicial, va votar per destituir Torra del seu càrrec de forma immediata. En un discurs pronunciat aquella mateixa nit, Torra es va mantenir desafiant, dient que quan es tracta d’intents de destituir-lo del seu càrrec només respon a la voluntat del poble català i del Parlament de Catalunya. En una sessió d’emergència del Parlament convocada l’endemà, Torra va rebre el suport ple i inequívoc del bloc majoritari independentista del Parlament català. Mentrestant, durant la cerimònia d’investidura del candidat socialista a primer ministre, Pedro Sánchez, que va tenir lloc simultàniament a Madrid, els partits de la dreta, Vox i PP, van demanar l’empresonament immediat de Torra i la suspensió de l’estatut d’autonomia català mitjançant la reimposició de l’article 155 de la Constitució, com es va fer després de la declaració d’independència de Catalunya el 27 d’octubre del 2017.
Font: Village