Et saludo atentament i et desitjo Pau i Bé per al teu país i el món que tant ho necessita. Vivim temps d’incertesa per la violència social i estructural que porten la humanitat a situacions imprevisibles, amb l’amenaça d’una possible Tercera Guerra Mundial nuclear, que tothom sap com comença, però ningú no sap com acaba.

Com a cap d’Estat d’una gran potència com els Estats Units tens la responsabilitat de treballar pel benestar del teu poble i contribuir a la Pau al món, que avui es troba en perill i viu l’obscurantisme de la lluita pel poder mundial provocant guerres, gana i destrucció dels béns i recursos de la Mare Terra i el medi ambient.

La pèrdua de valors i ètica són una ofensa a Déu i a la humanitat.

T’envio aquesta carta oberta per demanar-te que reflexionis. És una crida a la teva ment i cor, encara ets a temps de canviar i treballar per construir la Pau, és el gran desafiament i clam dels pobles. No oblidis que el que sembres és el que reculls. La Pau s’assoleix a través del respecte de les persones i els pobles en la seva diversitat i requereix molt de coratge.

Fa mal a la humanitat la complicitat del teu govern amb l’Estat d’Israel, l’enviament d’armes, el suport polític i econòmic a un país responsable del genocidi i etnocidi contra el poble palestí, provocant morts de nens, dones i població civil a la Franja de Gaza, que pateix fam i desesperació per la destrucció dels seus habitatges i per la violència. A això, s’hi suma la responsabilitat dels governs europeus i de l’OTAN que donen suport a guerres i conflictes a Israel i Ucraïna i es neguen a solucionar els conflictes a través de negociacions.

El Tribunal Penal Internacional de la Haia ha lliurat ordre de detenció del primer ministre d’Israel, Binyamín Netanyahu, acusat de genocidi contra el poble palestí. T’escandalitzes i rebutges la decisió del Tribunal, recolzant Israel, i alhora guardes silenci sobre les violacions dels drets humans i dels Pobles pels governs dels Estats Units.

Et vull demanar, Joe Biden: Com pots parlar dels Drets Humans, de la llibertat i la Pau, si recolzes guerres, finançades pel teu país, en lloc de cercar els camins per a la resolució dels conflictes i cridar al diàleg per construir la Pau?

T’has d’alliberar de l’esclavatge del sistema de violència en què et trobes atrapat i presoner pels nefastos poders de dominació. La teva única sortida és que siguis rebel a les injustícies i aturis les guerres.

Els congressistes dels Estats Units en la seva supèrbia política han de resoldre amb equitat i justícia i aixecar el bloqueig a Cuba, que està patint l’agressió del teu país des de fa dècades. Has d’escoltar la demanda dels països i dels pobles que integren l’ONU. “Prou de bloqueig”, Cuba no és un país terrorista.

És hora de generar un Nou Contracte Social a nivell mundial per a la convivència i seguretat dels pobles. Enfortir l’Organització de les Nacions Unides i democratitzar-la, ja que avui està lligada pel Consell de Seguretat que fa el món més insegur.

Et trobes en un moment crucial al teu país davant les eleccions. Has pres una decisió sàvia en fer un pas al costat i no presentar-te a la reelecció.

Durant el teu mandat, has recolzat guerres i violència al món, no has tingut el coratge de construir la Pau. És hora que canviïs i demostris al poble dels Estats Units que estàs decidit a ser constructor d’una nova albada per al teu país i el món, i acabar amb la por a les guerres, la fam i la pobresa que afecta tota la humanitat i posa en perill la vida planetària.

Et desitjo molta força i Esperança. Espero que aquesta carta t’ajudi a trobar nous camins de convivència i tinguis en compte que la Pau es construeix.

Adolfo Pérez Esquivel
Premi Nobel de la Pau 1980
Buenos Aires, 21.07.2024

Biden, el reflex dels actuals Estats Units (JP+, 26.07.2024)