Al primer quart del segle XXI, alguns països s’han convertit en laboratoris experimentals en tots els camps per a l’única superpotència que domina el món des de la caiguda del Mur de Berlín el 1989.
La Rwanda del 2025 n’és un exemple concret i caricaturesc, on s’estan fent experiments des de fa 35 anys. Què són i quines lliçons en podem aprendre? La situació és immutable o evoluciona?
Els joves fan preguntes
Va ser parlant amb els joves, escoltant les seves preguntes i tractant de respondre-les, de vegades sense èxit, com se’ns va acudir la idea d’escriure i publicar aquesta anàlisi.
Les preguntes precises i pertinents d’aquests joves, que mai no han viscut la Rwanda anterior a l’FRP ni la guerra de conquesta de 1990-1994 i les seves conseqüències immediates, es basaven en un fet real i ineludible.
Es preguntaven:
– Per què, el 1994, una rebel·lió d’una minoria ètnica d’un país veí va poder derrotar militarment un exèrcit format i recolzat per la majoria de la població?
– Per què, des del 1994, regna a Rwanda un règim dictatorial i segregacionista que no ha estat mai denunciat ni condemnat per la comunitat internacional, com passa en altres llocs en una situació semblant?
– Per què una franja dels mitjans de comunicació i de les ONG internacionals han arribat a enganyar l’opinió pública presentant una falsa imatge de Rwanda com un país pròsper i segur, quan en realitat es tracta d’un règim d’apartheid on el desenvolupament i la seguretat només concerneixen una ínfima minoria de les elits monoètniques en el poder?
– Per què el president Paul Kagame, que fa 3 dècades que és al poder, es permet accions i decisions que són inacceptables en altres llocs, però que són elogiades i aplaudides quan es tracta de Rwanda?
I altres preguntes semblants.
Un intent d’explicació
Per intentar respondre aquestes preguntes, no només els joves ruandesos, sinó també altres observadors interessats d’aquesta regió, ens hem basat en un estudi realitzat per un grup de reflexió format per especialistes dels que utilitzen els responsables polítics de potències com els Estats Units d’Amèrica i coneguts com a think tanks. A aquests especialistes se’ls presenten tesis i hipòtesis i se’ls demana que estudiïn si una acció decidida per la potència es pot dur a terme. En cas negatiu, per què no, i en cas afirmatiu, quines són les condicions prèvies.
Tesis presentades a un think tank estatunidenc el 1990
El final de la Guerra Freda entre els anomenats camps “capitalista” i “comunista”, que va culminar amb la desintegració de l’URSS el 1989, va significar que els Estats Units havien guanyat sense lluita i havien aconseguit així la dominació mundial. Calia dissenyar estratègies i tàctiques per governar i gestionar el nou món que s’obria, en què els EUA seguien sent l’únic amo.
Els que prenien les decisions i els que estaven en el poder en aquell moment van presentar llavors preguntes i tesis a grups de treball i a d’altres grups de reflexió perquè responguessin i determinessin les condicions en què s’havien de posar en pràctica i aplicar certs fets que s’havien d’imposar al nou món.
Les tesis desenvolupades van ser les següents:
– Com pot arribar al poder una minoria ètnica que insisteix en la seva hegemonia però és rebutjada per la majoria de la població?
– Com es pot mantenir al poder quan és rebutjada per la majoria de la població del país?
– Com pot acceptar la comunitat internacional aquesta situació contrària als seus principis?
– Com es pot convertir un país sense recursos, el més petit en superfície i nombre d’habitants, en el més poderós i dominant d’una regió?
La resposta general d’aquests analistes va ser que era possible, però sota certes condicions. Aquestes es van enumerar per a cadascuna de les preguntes plantejades a la tesi. Les hem enumerat en aquest ordre.
Com pot arribar al poder una minoria ètnica que insisteix en la seva hegemonia, però és rebutjada per la majoria de la població?
– Cal crear un grup armat a partir d’aquesta minoria, equipar-lo i entrenar-lo, i cercar-li una base de rereguarda, preferiblement en un país veí que vol conquerir.
– Començar la guerra en el moment oportú, quan el règim al poder sembli feble i el món estigui preocupat per altres coses.
– Fomentar la propaganda que elogiï i santifiqui la rebel·lió mentre es demonitza el règim que cal derrocar.
– Afeblir les forces de defensa del règim a derrocar i, si cal, recórrer a un embargament d’armes alhora que se sobrearma la rebel·lió, que aleshores prendrà el poder en aquest país del qual és minoria.
Com es pot mantenir al poder una minoria quan és rebutjada per la majoria de la població del país?
El nou govern ha de ser dictatorial i repressiu, no admetre cap oposició ni tolerar cap veu dissident al país. Alhora, ha d’impedir qualsevol resistència armada de la majoria derrotada, tractant qualsevol iniciativa d’aquest tipus com a “terrorisme” que cal combatre. Alhora, qualsevol dirigent civil o militar que aconseguís fugir seria tractat com a «criminal». Per tant, serien perseguits pel nou règim i assassinats o almenys condemnats per tribunals internacionals després de judicis polítics, o lliurats al nou règim. Tot això amb la benedicció i el suport dels Estats Units, que influeix no només en l’ONU sinó també en els seus aliats, sobretot a Occident.
Com pot acceptar la comunitat internacional aquest estat de coses quan va en contra dels seus propis principis?
Donant instruccions a l’ONU i a les organitzacions de drets humans –organismes dels quals els Estats Units en són els principals finançadors i que, per tant, s’hi han de sotmetre– que el cas d’aquest règim, producte d’una minoria que domina la majoria, ha de tractar-se com una excepció. Dit d’una altra manera, aquest règim està exempt d’aplicar els principis clàssics de la democràcia i el respecte dels drets humans. El món polític i els mitjans de comunicació han de fer els ulls grossos davant les violacions i crims d’aquest règim especial.
Com pot un país que és el més petit pel que fa a superfície i nombre d’habitants esdevenir el més poderós i dominant d’una regió determinada?
Els analistes i tècnics del think-tank en qüestió han establert les condicions per fer-ho als responsables de la presa de decisions:
Tot allò relacionat amb el país governat per un règim així s’ha de mostrar sempre a través d’un mirall deformant, de manera que aparegui sempre davant dels observadors com a excel·lent, fins i tot quan fracassa estrepitosament. Les institucions interessades i dependents dels Estats Units o dels seus aliats (organismes de l’ONU, institucions de Bretton Woods, etc.) no dubten en publicar estadístiques falses per col·locar aquest règim en millor posició que mai; els grans mitjans de comunicació, elegits a dit i ben informats, fan la resta.
A nivell regional i internacional, les accions del règim sempre es presenten sota una llum positiva, fins i tot quan impliquen greus violacions del dret internacional o de la Carta de les Nacions Unides. D’aquesta manera, el país sota aquest règim apareixerà com un poderós “model” i serà l’enveja dels que Occident vilipendia per menys.
El cas particular de Rwanda
A continuació s’enumeren els factors que van afavorir l’aplicació d’aquestes condicions a la Rwanda de Paul Kagame.
Als Estats Units d’Amèrica, les recomanacions i condicions establertes pel think tank en qüestió van ser aplicades al peu de la lletra en el cas de Rwanda pel gabinet de Bill Clinton i la seva esposa Hillary, així com per la Sra. Madeleine Albright.
Al Regne Unit, van ser Tony Blair i la seva dona Cherie Blair, amb Linda Chalker, els qui van agafar les regnes.
A França, la conquesta del poder a Rwanda per la rebel·lió tutsi d’Uganda, que significava també la pèrdua d’influència a la regió a favor dels anglosaxons, es va veure afavorida per la política interior francesa. Així va passar al moment de la cohabitació: l’acció del govern va ser dirigida per un primer ministre d’un partit de l’oposició. El president Mitterrand es va veure bloquejat així en les seves decisions polítiques. Això es va veure agreujat pel seu estat de salut. Malgrat la seva clarividència i comprensió de la situació, ja no disposava dels mitjans necessaris per imposar la seva voluntat.
A Bèlgica, va ser la família liberal al voltant de Jean Gol i a través del clan Michel com es van aplicar les condicions establertes pel think tank estatunidenc, cosa que va conduir a la consolidació d’un règim dictatorial a Rwanda i a la regió africana dels Grans Llacs.
A Rwanda es va instaurar una dictadura lloada i aplaudida per les velles democràcies, es van violar sistemàticament els drets humans i el dret internacional i es va presentar el país com un model en tots els àmbits.
L’impacte de com es compleixen aquestes condicions perquè perduri l’excepció ruandesa és palès i visible en tots els sectors de la vida d’un Estat.
Només conquistar Rwanda, el règim de l’FPR de Paul Kagame va introduir una política d’habitatge que no només viola els drets dels ciutadans, sinó que constitueix, en alguns aspectes, un autèntic apartheid, pel qual la majoria dels camperols hutus són discriminats i estacionats en “bantustans”. Per fer de la capital, Kigali, una ciutat on només hi viuen els rics i els poderosos, el règim no ha dubtat a llançar operacions de desallotjament, arrasant barris sencers sense previ avís i, sobretot, sense reallotjar, i encara menys indemnitzar, als milers d’habitants expulsats.
A l’interior del país, el règim ha establert “midugudus”, una mena de poblets d’agrupació, on els habitants han de viure segons els seus orígens ètnics.
En l’àmbit de l’agricultura, el règim de l’FPR ha convertit en captaires els pagesos que abans vivien dels productes dels seus camps. Els pagesos no han de cultivar cap aliment, sinó només els imposats pel govern, a risc de desarrelar-los i perdre els seus camps. Pitjor encara, no poden recollir res ells mateixos a l’època de la collita. Els han de vendre a un majorista per un mòdic preu, per tornar a comprar-los als minoristes a preus astronòmics.
Al sector de l’educació, el règim de l’FPR de Paul Kagame ha aconseguit convertir en “analfabets”, en un dir ai, milions d’intel·lectuals i directius amb formació. El dictador ruandès ha decretat la prohibició de la llengua francesa a Rwanda, especialment en el sistema educatiu. Així, per exemple, un professor de matemàtiques de secundària que va estudiar en francès per obtenir el seu diploma ja no pot ensenyar en aquesta llengua. Es troba en un atzucac perquè no domina la nova llengua anglesa, que s’ha imposat com a llengua d’ensenyament. Actualment, el 60% dels nens ruandesos ordinaris acaben l’escola primària sense saber llegir ni comptar. Alhora, els fills dels notables en el poder reben classes de professors importats de països occidentals, i fins i tot de professors particulars a domicili.
Sota el règim de l’FPR de Paul Kagame, Rwanda s’ha convertit en un laboratori mèdic, i la població ruandesa en conillets d’Índies. Qualsevol gran empresa farmacèutica que vulgui dur a terme assajos d’un nou medicament només s’ha de posar en contacte amb Kagame perquè li proporcioni conillets d’Indies, de fet la seva pròpia població, en la que es duran a terme proves in vivo, cosa que no pot fer-se a cap altre país.
El règim de l’FPR de Paul Kagame pot vendre qualsevol cosa, fins i tot el país o la seva població, per aparèixer als mitjans de comunicació occidentals com a exitós en els negocis i, per tant, desenvolupant el país mentre l’empobreix. Per exemple, anuncia Rwandair com una companyia aèria ruandesa, quan en realitat és propietat en més d’un 75% dels Emirats del Golf. Igual que l’aeroport en construcció a Bugesera, a 40 km de Kigali, en una zona de la qual van ser expulsats més de 100.000 habitants, però que en realitat pertany a Qatar perquè és Qatar qui el construeix i, per tant, qui el gestionarà. Una mena de base militar. El mateix passa amb els complexos d’edificis (palaus de congressos, estadis, etc.) de Kigali, vedats al ruandès mitjà.
A Rwanda, el Ministeri Públic, els tribunals, els jutges, etc. depenen d’una sola persona: Paul Kagame. És ell qui decideix qui processar, de què acusar i quina pena imposar. En certs casos, sobretot de caràcter polític, no dubta a condemnar sense judici i ordenar execucions extrajudicials.
Pel que fa a la diplomàcia i les relacions internacionals, el dictador Paul Kagame és l’únic cap d’Estat de la regió, o fins i tot de l’Àfrica, que es pot arrogar el dret d’intervenir militarment en un altre país amb el pretext de defensar els interessos dels ciutadans d’aquell país que comparteixen el seu origen ètnic o parlen la seva llengua, i als quals la comunitat internacional reconeix aquest dret. Les seves intervencions a la RD del Congo en són exemples eloqüents.
Paul Kagame és l’únic que pot enviar elements del seu exèrcit com a mercenaris i exigir que siguin pagats i mantinguts per la comunitat internacional. El seu exèrcit a Moçambic és mantingut i finançat per la Unió Europea.
Paul Kagame és l’únic cap d’Estat de l’Àfrica que pot fer xantatge a d’altres caps d’Estat, en particular a través dels seus «comandos d’encant», fins al punt d’obligar-los a cedir territoris sencers dels seus països, violant els seus juraments i les seves lleis. Així va passar amb la República Centreafricana i Congo-Brazzaville.
Conseqüències
Rwanda i Paul Kagame es mostren a través de miralls deformants difosos per la propaganda enganyosa de les potències que la van crear i que van complir les condicions prèvies establertes pel think tank estatunidenc del 1990 per aconseguir l’impossible en un país determinat.
Lògicament, i en vista d’això, la Rwanda del 2025 es percep falsament com un model per a l’Àfrica Occidental, i Paul Kagame com un home excepcional que està fent i aconseguint coses que ells mateixos no s’atrevirien a fer al seu país. Se’l lloa a Costa d’Ivori, Togo i fins i tot el Senegal, igual que a Guinea Conakry, Guinea Bissau i Benín.
De la mateixa manera, la Rwanda de Paul Kagame es perfila com una potència a l’Àfrica Central, Meridional i Oriental. Pot conquerir territori sense combatre a la República Centreafricana i Congo Brazzaville, i imposa la llei i garanteix l’ordre i la seguretat a Moçambic. A Tanzània, amenaça de mort els dirigents per silenciar-los (com en el cas del president Jakaya Kikwete). Pot desestabilitzar Burundi i la RDC i conquerir territori en aquesta darrera quan vulgui.
I tot això amb el vistiplau de l’anomenada comunitat internacional.
Perspectives de futur
El nou ordre mundial imposat fa tres dècades continua vigent. Però a Occident necessita ser posat en pràctica per una nova generació de responsables polítics. A més, des del 2022 com a mínim, la geopolítica mundial es troba clarament en un punt d’inflexió decisiu. Paul Kagame podria semblar als nous responsables de la presa de decisions a Occident que ja no és necessari que ell compleixi certes tasques, i considerar que el seu temps s’ha acabat, llavors alliberar-lo i llençar-lo a les escombraries com un drap usat.
Per acabar, encara que Paul Kagame segueixi gaudint de la benedicció de certs poders per gaudir d’immunitat i impunitat pels seus crims, segueix sent un ésser humà que no pot escapar a les lleis de la natura: la vellesa, la malaltia i fins i tot la mort, per no parlar de la possibilitat d’una revolució palatina que sempre està pendent en aquests casos!
En conclusió, la dictadura de Paul Kagame, a través del seu partit-Estat FPR, no és inevitable, ni per als ruandesos ni per als pobles veïns que n’han estat les víctimes durant 30 anys.
L’experimentació per part dels Estats Units de les seves teories de gestió de la postguerra freda a Rwanda el 1990 arribarà necessàriament a la seva fi amb el final d’aquest període i el retorn dels blocs per a la dominació del món, que ja no és unipolar ni està dominat únicament per Occident.
El poble ruandès, sotmès a aquests experiments durant tres dècades, ha de pensar en el futur després de “Rwanda com a laboratori” i pensar en Rwanda com a Estat sobirà i democràtic el 2025. Per tant, ha arribat el moment de pensar i acordar com serà l’era post-Kagame, més enllà de consideracions ètniques o regionals, sent el denominador comú el rebuig del règim dictatorial de l’FPR i la reinstauració de la democràcia a Rwanda.
Finalment, esperem que els altres pobles de la regió que han estat víctimes d’aquest experiment geopolític a Rwanda comprenguin que això està arribant al final. Esperem que les víctimes de la RDC recuperin per fi, l’any 2025, la pau i la seguretat de les que s’han vist injustament privades des del 1996. En aquest context, resem perquè els responsables polítics de la RDC tinguin el valor de rebutjar les maniobres de distracció (fals alto el foc, etc.) i donin a les Forces Armades de la RD del Congo, que només demanen això, els mitjans per alliberar les parts del territori nacional sota ocupació enemiga.
Font: Echos d’Afrique
Foto: El president ruandès Paul Kagame en el Dia de Rwanda a Washington el 3 de febrer de 2024. (Cyrile Ndegeya / Anadolu via AFP)
Alain Juillet: Kagame abandonat pels estatunidencs, Tshisekedi prepara la RDC per convertir-se en una gran potència africana. (Lingala Motivation TV, 12.01.2025)