Una guerra multi-espectre s’està lliurant contra Moscou per Washington. Si hi ha algun dubte sobre això, s’ha de deixar de banda. Geopolítica, ciència i tecnologia, especulació, mercats financers, fluxos d’informació, grans conglomerats empresarials, intel·lectualitat, comunicació de masses, mitjans de comunicació social, internet, cultura popular, xarxes de notícies, institucions internacionals, sancions, audiències, opinió pública, nacionalisme, diferents organismes governamentals i agències, polítiques d’identitat, guerres de poder, diplomàcia, aliances internacionals, importants acords empresarials, organitzacions no governamentals (ONG), drets humans, prestigi, personal militar, capital i tàctiques psicològiques compensatòries són tots els elements involucrats en aquesta guerra multi-espectre. Sobre una base diària, aquesta lluita pot ser vista en els mitjans de comunicació, en els teatres de guerra a Ucraïna i el Mig Orient, a través de les declaracions i acusacions dels diplomàtics i en l’esfera econòmica.
A més, els debats i les preguntes sobre si una nova guerra -una postguerra freda de la Guerra Freda- ha sorgit o si la Guerra Freda mai s’ha acabat, també s’han de deixar de banda. La mentalitat de la Guerra Freda mai ha mort a la circumval·lació de Washington. Des de la perspectiva de les autoritats russes, és clar que els EUA mai han deixat la seva maça de guerra i han continuat l’ofensiva. La dissolució del Pacte de Varsòvia, la derrota dels soviètics i els països de l’Est, i veure la Unió Soviètica desmantellada en quinze repúbliques no va ser suficient per als guerrers de la Guerra Freda dels EUA. La Federació de Rússia recentment emergent ha de ser aplacada en els seus objectius.
Les petro-polítiques també han estat una característica important d’aquesta guerra multi-espectre. [1] No només els preus de l’energia han estat un factor important en aquesta lluita, sinó també els mercats financers i les monedes nacionals. El descens manipulat del preu de l’energia, que ha estat impulsat per la inundació del mercat mundial amb petroli, ara s’està augmentant per un setge sobre el valor del ruble rus. Això forma part del que sembla ser un atac deliberat de dos fronts a la Federació de Rússia, que busca reduir els ingressos de Rússia a través de la manipulació del mercat a través de les sancions econòmiques i la caiguda de preus. És el que s’anomena un «cop doble». Mentre que les sancions s’han imposat a l’economia russa pels EUA i els seus aliats, entre ells Austràlia, Canadà, la Unió Europea i el Japó, han tingut lloc les ofensives en la principal font d’ingressos de Rússia -l’energia- i la seva moneda nacional.
Guerra de divises i inflació
El preu del ruble rus ha començat a caure el desembre del 2014 com a conseqüència del bloqueig econòmic a la Federació de Rússia, la caiguda dels preus mundials de l’energia i l’especulació. «A jutjar per la situació al país, estem enmig d’una crisi monetària profunda que fins i tot els empleats del Banc Central diuen que no podien haver previst en els seus pitjors malsons», comenta Interfax Vyacheslav Terekhov sobre la crisi monetària, mentre parla amb el president de Rússia Vladímir Putin durant una conferència de premsa del Kremlin el 18 de desembre del 2014. [2] El mateix Putin també ho va admetre en la conferència de premsa. En respondre Terekhov, Putin va explicar que «la situació ha canviat sota la influència de certs factors econòmics a l’estranger, principalment el preu dels recursos energètics, del petroli i en conseqüència del gas». [3]
Alguns poden pensar que la caiguda del valor del ruble rus és el resultat de l’actuació del mercat per si sol, mentre que altres que reconeixen que hi ha involucrada la manipulació del mercat poden girar la truita i donar-li la culpa al govern rus i Vladimir Putin. Aquest procés, però, s’ha guiat per les maquinacions americanes. Senzillament, no és el resultat de l’actuació del mercat per si mateix o el resultat de les polítiques del Kremlin. És el resultat dels objectius i la política dels Estats Units que es dirigeix deliberadament a Rússia per a la seva desestabilització i devastació. Aquesta és la raó per la qual Putin va respondre a la pregunta de Terekhov dient que la caiguda del valor del ruble rus «òbviament estava provocada principalment per factors externs». [4]
Tant la subsecretària d’Estat dels EUA, Victoria Nuland -la dona del Projecte per al Nou Segle Americà (PNAC), cofundadora i advocada neoconservadora de l’imperi de Robert Kagan- com el subsecretari d’Hisenda dels EUA, Daniel Glaser, van dir al Comitè d’Afers Exteriors de la Cambra de Representants, el maig del 2014, que els objectius de l’estratègia de les sancions econòmiques dels Estats Units contra la Federació de Rússia no només danyen els llaços comercials i de negocis entre Rússia i la UE, sinò que també porten la inestabilitat econòmica a Rússia i creen inestabilitat monetària i inflació. [5] En altres paraules, el govern d’Estats Units estava apuntant al ruble rus per a la devaluació i a l’economia russa per a la inflació, almenys des de maig del 2014.
Sembla ser que els EUA estan tractant de manipular el Kremlin perquè gasti els recursos de Rússia i les reserves fiscals per lluitar contra la inflació del ruble rus que Washington ha dissenyat. El Kremlin, però, no mossegarà l’esquer i no exhaurirà els aproximadament $ 419.000.000.000 (US) de reserves en moneda estrangera i les possessions d’or de la Federació Russa o qualsevol dels aproximadament 8.400.000.000.000 rubles russos en reserves, en un esforç per apuntalar la disminució del valor del ruble rus. En aquest sentit, en la celebració d’una conferència de premsa el president Putin va declarar el següent, el 18 de desembre del 2014: «El Banc Central no té intenció de “cremar-ho” tot sense sentit, cosa que és correcta». [6] Putin va emfatitzar-ho altra vegada en respondre la pregunta de Vyacheslav Terekhov dient que el govern rus i el Banc Central de Rússia «no hem de lliurar les nostres reserves d’or i moneda estrangera o cremar-les en el mercat, sinó proveir recursos per a préstecs». [7]
El Kremlin comprèn el que Washington està tractant de fer. Els EUA estan reproduint antics plans de joc contra Rússia. La manipulació dels preus de l’energia, la devaluació de la moneda, i fins i tot els intents dels Estats Units per entrampar Rússia en un conflicte amb la seva germana Ucraïna, són totes repeticions de les tàctiques nord-americans que s’han utilitzat abans, durant la Guerra Freda i després de 1991. Per exemple, arrossegar Rússia a Ucraïna seria una repetició de com els EUA van arrossegar la Unió Soviètica a l’Afganistan, mentre que la manipulació dels preus de l’energia i els mercats de divises seria paral·lela a l’estratègia dels Estats Units utilitzada per afeblir i desestabilitzar l’Iraq baasista, l’Iran i la Unió Soviètica durant la guerra afganeso-soviètica i la guerra Iran-Iraq.
En lloc d’intentar aturar la caiguda del valor del ruble, el Kremlin sembla haver decidit invertir estratègicament en el capital humà de Rússia. Fons nacionals de reserva de Rússia seran utilitzats per diversificar l’economia nacional i enfortir els sectors socials i públics. Malgrat la guerra econòmica contra Rússia, aquesta és exactament la causa per la qual els salaris dels mestres a les escoles, els professors en institucions d’educació superior d’aprenentatge i formació, els empleats de les institucions culturals, els metges dels hospitals i clíniques, els paramèdics i les infermeres -els sectors més importants per al desenvolupament del capital humà de Rússia i la seva capacitat- han augmentat tots.
L’ós rus festeja el llop gris de Turquia
El Kremlin, però, té una llista completa d’opcions a la seva disposició per contrarestar l’ofensiva nord-americana contra Rússia. Una d’elles implica el festeig de Turquia. El festeig rus de Turquia ha implicat abandonar la construcció del gasoducte del Corredor Sud de Rússia a través del Mar Negre fins a Bulgària.
Putin va anunciar que Rússia ha cancel·lat el projecte Corredor Sud l’1 de desembre del 2014. En canvi, el projecte del gasoducte Corredor Sud ha estat reemplaçat per un gasoducte que travessa el Mar Negre fins a Turquia en el Districte Federal del Sud de la Federació Russa. Aquest gasoducte alternatiu s’ha conegut popularment com el “Corredor Turc” i soci del gegant energètic rus Gazprom amb botes de Turquia. D’altra banda, Gazprom començarà a fer descomptes a Turquia per la compra de gas natural rus, que augmentarà amb la intensificació de la cooperació entre Rússia i Turquia.
L’acord de gas natural entre Ankara i Moscou crea una situació de guanyar-guanyar, tant per a la part turca com la russa. No només Ankara vol obtenir un descompte en el subministrament d’energia, sinò que el Corredor Turc dóna al govern turc el que ha volgut i desitjat durant anys. La canonada del Corredor Turc donarà a Turquia un corredor energètic important i punt de trànsit, completat amb els ingressos de trànsit. En aquest cas Turquia es converteix en el corredor entre el proveïdor d’energia, Rússia, i la Unió Europea, i client energètic de fora de la UE al sud-est d’Europa. Ankara guanyarà algun tipus d’influència sobre la Unió Europea i tindrà una carta de negociació addicional amb la UE també, perquè la UE haurà de tractar amb ella com un corredor d’energia.
Per la seva banda, Rússia ha reduït els riscos que enfrontava amb la construcció del Corredor del Sud mitjançant la cancel·lació del projecte. Moscou podria haver destinat molts recursos i temps en la construcció del Corredor Sud per veure el projecte sancionat o obstruït als Balcans per Washington i Brussel·les. Si la Unió Europea vol realment gas natural rus, aleshores la canonada del Corredor Turc pot ampliar-se des de Turquia fins a Grècia, l’ex República Iugoslava (FYR) de Macedònia, Sèrbia, Hongria, Eslovènia, Itàlia, Àustria i altres països europeus que vulguin ser integrats en el projecte d’energia.
La cancel·lació del Corredor Sud també significa que hi haurà un menor corredor d’energia alternativa de Rússia a la Unió Europea una temporada. Això té implicacions positives per a un acord amb Ucraïna, que és una important ruta de trànsit per al gas natural rus a la Unió Europea. Com un mitjà d’assegurar el flux de gas natural de Rússia a través de territori ucraïnès, la Unió Europea serà més propensa a empènyer les autoritats de Kíev per posar fi al conflicte de l’est d’Ucraïna.
En més d’un sentit, la canonada del Corredor Sud pot ser vista com una reconfiguració del fracassat gasoducte Nabucco. El Corredor Turc no només festeja Turquia i dóna força a Moscou contra la Unió Europea, en lloc de reduir la influència russa com Nabucco estava destinada a fer inicialment, sinó que el nou oleoducte a Turquia també persuadeix Ankara per alinear els seus interessos econòmics i estratègics amb els interessos russos. És per això que, a l’abordar Nabucco i les rivalitats per establir corredors d’energia alternatives, aquest autor va assenyalar el 2007 que «la creació d’aquests corredors i xarxes d’energia és com una espasa de dos talls. Aquests punts de suport geoestratègics o pivots d’energia també poden canviar les seves direccions d’influència. La integració de la infraestructura també condueix cap a la integració econòmica». [8]
La creació del Corredor Turc i l’enfortiment dels vincles russo-turcs fins i tot poden ajudar a apaivagar el conflicte sagnant a Síria. Si el gas natural iranià s’integra en la mateixa estructura del Corredor Turc a través d’un altre corredor d’energia que entri a Anatolia des del territori iranià, llavors els interessos turcs estaran encara més estretament alineats amb Moscou i Teheran. Turquia se salvarà de les derrotes de les seves polítiques neo-otomanes i serà capaç de retirar-se de la crisi siriana. Això permetrà a Ankara realinear-se políticament amb dos dels seus més importants socis comercials, l’Iran i Rússia.
És a causa de la importància dels llaços comercials i energètics irano-turcs i russo-turcs que Ankara ha arribat a un acord amb Rússia i l’Iran de no deixar que la política i les seves diferències sobre la crisi siriana s’interposin en el camí dels seus llaços econòmics i relacions de negocis, mentre que Washington ha intentat pertorbar les relacions comercials i energètiques irano-turques i russo-turques, com ha pertorbat les relacions comercials entre Rússia i la UE. [9] Ankara, però, s’adona que si deixa que la política trenqui els seus vincles econòmics amb l’Iran i Rússia, la pròpia Turquia es tornarà feble i perdrà tota la independència que té.
Anunciant magistralment la mesura de Rússia a Ankara, Putin també va aprofitar l’oportunitat per assegurar que s’escalfaria el debat dins de la UE. Alguns dirien que això és posar sal a les ferides. Sabent que els costos de benefici i oportunitat crearien debat intern a Bulgària i la UE, Putin va preguntar retòricament si Bulgària seria compensada econòmicament per la Comissió Europea per la pèrdua.
L’ós rus i el drac xinès
És clar que les relacions empresarials i comercials russes s’han reorientat cap a la República Popular de la Xina i l’est d’Àsia. Amb motiu del mega acord de gas natural entre la Xina i Rússia, aquest autor va assenyalar que això no era tant un contraatac de Rússia als Estats Units per la pressió econòmica, sinó que era en realitat una estratègia de Rússia a llarg termini que busca un augment del comerç i dels llaços amb l’Extrem Orient. [10] El mateix Vladímir Putin també va corroborar aquest punt de vista durant la conferència de premsa del 18 de desembre que s’ha esmentat abans, quan va desestimar -com aquest autor- que la idea de l’anomenat «gir de Rússia cap a l’Est» fos principalment el resultat de la crisi a Ucraïna.
Amb les pròpies paraules del president Putin, el procés d’augmentar els llaços comercials amb els xinesos i i l’Extrem Orient «es deriva dels processos econòmics globals, perquè l’Est -és a dir, la regió Àsia-Pacífic- mostra un creixement més ràpid que la resta del món». [11] Si això no és prou convincent, que el gir cap a l’Extrem Orient ja estava en els plans de a Rússia, llavors Putin ho ha mostrat clarament a mesura que avançava en la conferència de premsa del 18 de desembre. En referència a l’acord de gas entre la Xina i Rússia i altres projectes russos a l’Extrem Orient, Putin ha explicat el següent: «Els projectes que estem treballant es van planejar fa molt de temps, fins i tot abans que ocorreguessin els problemes més recents en l’economia global o la russa. Simplement estem implementant els nostres plans previstos des de fa molt temps». [12]
Des de la perspectiva de l’assessor presidencial rus Sergey Glaziev, els EUA estan lliurant la seva guerra multi-espectre contra Rússia per desafiar en última instància els socis xinesos de Moscou. En una entrevista detallada, Glaziev va explicar els següents punts a la periodista ucraïnesa Alyona Berezovskaya -treballant per a una filial de Rossiya Segodnya centrant-se en la informació relativa a Ucraïna- sobre la base de l’hostilitat dels Estats Units cap a Rússia: la fallida dels EUA, la disminució de la competitivitat en els mercats globals i la incapacitat de Washington per salvar finalment el seu sistema financer revisant el seu deute extern o aconseguint prou inversions per establir algun tipus d’avanç econòmic innovador, són les raons per les quals Washington ha anat darrera de la Federació de Rússia. [13] En paraules del propi Glaziev, els EUA volen «una nova guerra mundial». [14] Els Estats Units necessiten el conflicte i la confrontació, en altres paraules. Això és el que està alimentant la crisi d’Ucraïna a Europa.
Sergey Glaziev va reiterar els mateixos punts mesos després, el 23 setembre del 2014, en un article que els autors de la revista Russia in Global Affairs, patrocinada pel Consell d’Afers Internacionals de Rússia -un think-tank fundat pel Ministeri de Relacions Exteriors i el Ministeri d’Educació de Rússia el 2010- i el diari nord-americà Foreign Affairs, que és la revista publicada pel Consell de Relacions Exteriors als EUA. En el seu article, Glaziev afegeix que la guerra que Washington incita contra Rússia a Europa pot en última instància beneficiar els xinesos, perquè la lluita que es lliura debilitarà els EUA, Rússia i la Unió Europea en benefici de la Xina. [15] En el punt que explica tot això, exposa que Rússia vol una associació estratègica equilibrada amb la Xina. Glaziev mateix fins i tot va dir a Berezovskaya en la seva entrevista que Rússia vol una relació mútuament beneficiosa amb la Xina que no es redueix a convertir-se en un subordinat de Beijing. [16]
Sense cap dubte, els EUA volen interrompre l’associació estratègica entre Beijing i Moscou. La planificació estratègica a llarg termini de Moscou i la cooperació entre la Xina i Rússia ha proporcionat a la Federació de Rússia un important grau d’aïllament econòmic i estratègic des de la guerra econòmica que es lliura contra l’economia nacional russa. Washington, però, també pot estar tractant d’atraure els xinesos a sobrestimar el seu joc ja que Rússia és atacada econòmicament. En aquest context, les caigudes dels preus en el mercat de l’energia també poden estar orientats a crear fricció entre Beijing i Moscou. En part, la manipulació del mercat de l’energia i les caigudes dels preus podrien tractar d’afeblir i erosionar les relacions entre la Xina i Rússia per persuadir els xinesos en l’adopció de mesures que podrien entelar les excel·lents relacions amb els seus socis russos. La guerra de les divises enfront del ruble rus també pot estar orientada a això. En altres paraules, Washington pot estar esperant que la Xina es torni cobdiciosa i prou miop per fer un intent d’aprofitar la caiguda dels preus de l’energia i la devaluació del ruble rus.
Siguin les que siguin les intencions de Washington, cada pas que fa els EUA per atacar Rússia econòmicament, eventualment també perjudicarà l’economia dels Estats Units. També és molt improbable que els mandarins de la política a Beijing no siguin conscients del que els EUA poden intentar fer. Els xinesos són conscients que en última instància l’objectiu dels Estats Units és Xina i no Rússia.
Terrorisme Econòmic: una Argentina davant l’escenari dels Fons voltors?
Els Estats Units estan lliurant una guerra econòmica en tota regla contra la Federació de Rússia i la seva economia nacional. Al final, tots els russos són col·lectivament l’objectiu. Les sancions econòmiques no són més que la guerra econòmica. Si la crisi a Ucraïna no hagués passat, s’hauria trobat un altre pretext per agredir Rússia.
Tant la subsecretària d’Estat dels EUA, Victoria Nuland, com el subsecretari d’Hisenda, Daniel Glaser, van dir fins i tot a la Comissió d’Afers Exteriors de la Cambra de Representants dels EUA, el maig del 2014, que els objectius finals de les sancions econòmiques dels Estats Units contra Rússia són que la població russa es trobi tan miserable i desesperada que eventualment exigeixi que el Kremlin capituli davant els EUA i aconseguir «un canvi polític». «El canvi polític» pot significar moltes coses, però el que impliqui més probablement sigui el canvi de règim a Moscou. De fet, els objectius dels EUA ni tan sols semblen estar dirigits a coaccionar el govern rus per canviar la seva política exterior, sinó per incitar el canvi de règim a Moscou i per paralitzar la Federació de Rússia en la seva totalitat mitjançant la instigació de les divisions internes. És per això que els mapes d’una Rússia dividida han estat circulant per Ràdio Europa Lliure. [17]
D’acord amb l’assessor presidencial Sergey Glaziev, Washington està «tractant de destruir i debilitar Rússia, fent que es fragmenti, ja que necessiten aquest territori i volen establir un control sobre aquest espai sencer». [18] «Hem ofert cooperació des de Lisboa fins a Vladivostok, però necessiten controlar per mantenir el seu lideratge geopolític en una competència amb la Xina», ha explicat, assenyalant que els EUA volen senyoriu i no estan interessats en la cooperació. [19] En al·lusió als sentiments de l’ex diplomàtica nord-americana Madeleine Albright de què Rússia posseeix injustament vastos territoris i recursos, Putin també va parlar de manera similar en la seva conferència de premsa del 18 de desembre, explicant com els EUA volien dividir Rússia i controlar els abundants recursos naturals en territori rus.
No és estrany que el 2014 un nombre rècord de ciutadans russos tinguin actituds negatives sobre les relacions entre el seu país i els Estats Units. Una enquesta realitzada pel Centre d’Investigació de l’Opinió Pública de Rússia ha demostrat que el 39% dels enquestats russos veuen les relacions amb els EUA com a «majoritàriament dolentes» i el 27% com a «molt dolentes». [20] Això significa que el 66% dels enquestats russos tenen opinions negatives sobre les relacions amb Washington. Aquesta és una conclusió dels punts de vista de tota la població russa. D’altra banda, aquesta és la major pujada de les percepcions negatives sobre els EUA des del 2008, quan els EUA van donar suport al president de Geòrgia, Mikhaïl Saakaixvili, en la guerra de Tbilisi contra Rússia i la república separatista d’Ossètia del Sud; el 40% les considerava «majoritàriament dolentes» i el 25% dels russos van veure les relacions com a «molt dolentes» a l’època. [21]
Rússia pot fer front a la guerra econòmica que es dirigeix contra la seva economia i la societat nacional com una forma de «terrorisme econòmic». Si els bancs de Rússia i les institucions financeres són afeblides amb l’objectiu de crear un col·lapse financer a la Federació de Rússia, Moscou pot introduir mesures fiscals per ajudar els seus bancs i el sector financer que podria crear ones de xoc econòmiques a la Unió Europea i Amèrica del Nord. Parlant en termes hipotètics, Rússia té un munt d’opcions per a una defensa financera o contraofensiva que pugui ser comparada amb la seva política de terra arrasada contra els invasors europeus occidentals durant les guerres napoleòniques, la Primera Guerra Mundial i la Segona Guerra Mundial. Si els bancs i les institucions russes no paguen o retarden el pagament dels seus deutes derivats i ho justifiquen sobre la base de la guerra econòmica i el terrorisme econòmic, podria ser un xoc financer i un tsunami que aniria des de la Unió Europea fins Amèrica del Nord. Aquest escenari té alguns paral·lelismes amb els passos que l’Argentina pren per eludir els fons voltors.
La guerra de divises amb el temps rebotarà a Washington i Wall Street. La guerra de l’energia també invertirà les direccions. El Kremlin ja ha deixat clar que ells i una coalició d’altres països plantaran cara als EUA en el mercat de divises a través d’una resposta que neutralitzarà la manipulació financera dels EUA i el petro-dòlar. En paraules de Sergey Glaziev, Moscou està pensant en una «sistèmica i integral» resposta «dirigida a exposar i posar fi a la dominació política, i, sobretot, a soscavar el poder político-militar dels Estats Units basat en la impressió de dòlars com a moneda global». [22] La seva solució inclou la creació d’«una coalició de forces que advoquin per l’estabilitat, en essència una coalició global contra la guerra amb un pla positiu per a la reordenació de l’arquitectura financera i econòmica internacional sobre els principis del benefici mutu, l’equitat i el respecte per la sobirania nacional». [23]
El proper segle no serà el «segle americà» com pensen els neoconservadors a Washington. Serà un «segle euroasiàtic». Washington ha pres més del que pot manejar, aquesta pot ser la raó per la qual els Estats Units han anunciat la fi del seu règim de sancions contra Cuba i per la qual els EUA estan tractant de revifar els llaços comercials amb l’Iran. Malgrat això, l’arquitectura de la post-Segona Guerra Mundial o l’ordre global post-1945 es troba en el seu llit de mort i acabada. Això és el que el portaveu presidencial i secretari de premsa del Kremlin, Dmitry Peskov, vol dir quan manifesta -com Peskov va dir a Rossiya-24, en l’entrevista del 17 de desembre del 2014- que l’any 2014 per fi ha donat lloc a «un canvi de paradigma en el sistema internacional».
NOTES
[1] Mahdi Darius Nazemroaya, «Els preus del petroli i les guerres per l’energia: l’imperi del fracking contra Rússia», Strategic Culture Foundation, 5 de desembre del 2014.
[2] Versió oficial del Kremlin de la conferència de premsa transcrita -titulada «Conferència de premsa de Vladimir Putin» (18 de desembre del 2014)- s’ha utilitzat citant Vladímir Putin.
[3] Ibid.
[4] Ibid.
[5] Mahdi Darius Nazemroaya, «Guerra psicològica en els mercats financers i l’acord del gas entre Xina i Rússia”, Mint Press News, 29 de maig del 2014.
[6] Supra. n.2.
[7] Ibid.
[8] Mahdi Darius Nazemroaya, «El ‘Gran Joc’ entra a la Mediterrània: gas, petroli, guerra, i geo-política», Global Research, 14 d’octubre del 2007.
[9] Mahdi Darius Nazemroaya, «Els preus del petroli i les guerres per l’energia», op. cit.; Mahdi Darius Nazemroaya, «Turquia i l’Iran: més del que sembla», RT, 20 de gener del 2014.
[10] Mahdi Darius Nazemroaya, «Guerra psicològica en els mercats financers», op. cit.
[11] Supra. n.2.
[12] Ibid.
[13] Sergey Glaziev, «Entrevistes d’Alyona Berezovskaya a Sergei Glaziev», Entrevista amb Alyona Berezovskaya, Ukraine.ru, 17 de juliol del 2014.
[14] Ibid.
[15] Sergey Glaziev, «L’amenaça de guerra i la resposta de Rússia», Russia in Global Affairs, 24 de setembre del 2014.
[16] Sergey Glaziev, «Entrevistes d’Alyona Berezovskaya», op. cit.
[17] Mahdi Darius Nazemroaya, «La Tercera Guerra Mundial tindrà com a objectiu tornar a dibuixar el mapa de Rússia?», Strategic Culture Foundation, 10 de setembre del 2014.
[18] Sergey Glaziev, «Entrevistes d’Alyona Berezovskaya», op. cit.
[19] Ibid.
[20] Всероссийский центр изучения общественного мнения [Centre d’Investigació de l’Opinió Pública de Rússia], «Россия-США отношенияв точке замерзания» [«Relacions entre Rússia i els Estats Units congelades»], Comunicat de Premsa 2729, 4 de desembre del 2014.
[21] Ibid.
[22] Sergey Glaziev, «L’amenaça de guerra», op. cit.
[23] Ibid.