Dimarts, el Parlament belga va votar per aclaparadora majoria a favor d’una resolució d’Els Van Hoof, diputada del partit CD&V. La resolució condemna la desaparició forçosa, l’extradició il·legal i la detenció en règim d’incomunicació de Paul Rusesabagina, que va tenir lloc l’agost de 2020 quan Rwanda va utilitzar un avió contractat a través de GainJet aviation per segrestar Rusesabagina i dur-lo a Kigali, Rwanda.
Els partits majoritaris belgues PS, Vooruit, Open VLD, MR, CD&V, Ecolo i Groen van votar dimarts a la tarda per aprovar la resolució. La resolució condemna el segrest, la detenció i el tracte que ha rebut Rusesabagina durant el seu segrest, tortura i més de 260 dies d’aïllament.
Els partidaris de la resolució no es van limitar a donar suport a l’alliberament de Rusesabagina, sinó que van denunciar el president Kagame per altres nombroses violacions dels drets humans. Van dir: “Instem les autoritats ruandeses a que duguin a terme investigacions creïbles i exhaustives sobre les denúncies d’execucions extrajudicials, desaparicions forçoses, detencions arbitràries, tortures i maltractaments, i a que processin els presumptes autors”.
Samuel Cogolati, diputat del partit Ecolo, va declarar: “Crec que és molt important que la nostra assemblea parlamentària pugui adoptar avui aquesta posició i dir: compte, s’ha creuat una línia vermella i demanem el respecte absolut dels drets humans. Paul Rusesabagina no és una persona qualsevol. És conegut per haver salvat la vida de més de mil tutsis i hutus moderats al seu hotel, el famós Hotel des Milles Collines, que va ser immortalitzat a la pel·lícula Hotel Rwanda, i que es va establir a Bèlgica, obtenint fins i tot la nacionalitat belga el 1999″.
Cogolati va continuar: “En qualsevol cas, el que està molt clar és que no hi havia cap ordre de detenció internacional. Crec que és important dir això perquè hi ha un principi al qual hem de romandre molt aferrats dins d’aquesta comissió, és el principi del Procés Degut, el principi de tenir el dret a un judici just, sense importar l’origen ni la religió ni l’ètnia”.
Els parlamentaris també van demanar a la ministra d’Afers Exteriors belga, Sophie Wilmès, que instés Rwanda a repatriar Rusesabagina. Els parlamentaris van parlar del cas de Guy Theunis com a precedent per a la repatriació de Rusesabagina. Theunis era un sacerdot belga que va ser detingut a Rwanda el 2005 sota la sospita d’incitar al genocidi. Theunis va ser traslladat de Rwanda a Bèlgica. Quan va arribar altra vegada a Bèlgica, la investigació judicial contra ell es va acabar sense cap resultat.
Carine Kanimba, una de les filles de Paul Rusesabagina, es va mostrar animada pels vots positius dels partits majoritaris en l’acció a favor del seu pare. “El meu pare està orgullós d’haver-se convertit en belga l’any 2000, després de fugir de Rwanda com a refugiat per escapar de la tirania de Kagame i els seus sequaços. L’entristia haver de renunciar a la seva ciutadania ruandesa per esdevenir belga, però així era la llei. Va abraçar el seu nou país però el van abandonar en el moment en què el necessitava”.
Cogolati va denunciar el tracte que rep el ciutadà belga Rusesabagina dient: “Quan vaig llegir que se’l sotmet a actes cruels i inhumans, com la privació d’aliments, vaig dir que això és completament inacceptable i que hem de reaccionar un cop més com a representants del poble belga”.
Als Estats Units, la indignació pel tracte il·legal de Kagame a Rusesabagina és cada vegada més gran. La Fundació Lantos ha presentat una sol·licitud al govern estatunidenc perquè iniciï un procediment contra el ministre de Justícia ruandès i el cap de l’Oficina d’Investigacions Criminals en virtut de la Llei Magnitsky, que permet imposar sancions econòmiques als estrangers que violin els drets humans.
Context – Paul Rusesabagina és l’heroi en la vida real de l’aclamada pel·lícula Hotel Rwanda i el president i fundador d’Hotel Rwanda Rusesabagina Foundation. Tal com el retrata l’actor Don Cheadle a la pel·lícula, Rusesabagina va salvar la vida de 1.268 persones durant el genocidi ruandès de 1994. Rusesabagina va ser director de l’Hotel des Mille Collines de Kigali. Va arriscar valentament la seva vida per acollir hutus i tutsis que cercaven refugi del genocidi que va matar més de 800.000 persones. La seva popular autobiografia, An Ordinary Man, va ser publicada per Penguin Group (USA) Inc l’abril del 2006.
Contacte: Kitty Kurth
Telèfon: 312-617-7288
Email: kitty@kurthlampe.com
#FreeRusesabagina
Website: www.hrrfoundation.com
Twitter: @freethehero
Facebook: @FreePaulRusesabagina
Instagram: #FreeRusesabagina
TikTok: #FreeRusesabagina