La narrativa dels mitjans de comunicació occidentals no té cap competidor. Les botzines dels mitjans de comunicació poden sonar tot el que vulguin sense que gairebé no es toleri, i encara menys s’escolti, una veu discrepant.
L’aparent assassinat en massa de civils a Butxa i altres localitats d’Ucraïna ha enfurismat l’opinió pública occidental contra Rússia.
Rússia s’enfronta a creixents acusacions de genocidi, i el seu president Vladimir Putin i altres alts funcionaris russos són condemnats com a criminals de guerra que han de ser processats en tribunals internacionals similars als judicis de Nuremberg contra els líders nazis.
Els mitjans de comunicació occidentals sonen com a sirenes de boira, mentre que els mitjans russos i altres mitjans independents estan prohibits o reprimits pel tòxic clima polític antirús. En aquesta situació tan desequilibrada, la propaganda s’amplifica molt. Hi ha la sensació que el tall total dels espais de comunicació abans de les darreres matances a Ucraïna forma part de l’orquestració.
Quan el règim de Kíev i els mitjans de comunicació occidentals adverteixen que hi haurà més matances a Ucraïna, es tracta d’una predicció sinistra.
Ara hi ha crides sense precedents perquè es negui a Rússia el seu lloc com a membre permanent del Consell de Seguretat de l’ONU, un lloc que ha ocupat juntament amb el poder de veto des del final de la Segona Guerra Mundial (abans del 1991 com a Unió Soviètica ). El poder de veto de Rússia, juntament amb el de la Xina, ha estat un malson constant per als Estats Units i els seus aliats occidentals, que s’han queixat de l’obstruccionisme de Moscou en les seves guerres exteriors i altres intrigues.
Les sancions es fan amb una hostilitat sense precedents. Els Estats Units i la Unió Europea estan augmentant les sancions econòmiques i diplomàtiques contra Moscou en un intent desenfrenat de destruir la seva economia. El bloqueig de l’economia russa es consideraría normalment un acte de guerra d’Occident.
El president dels Estats Units, Joe Biden, ha ordenat la tramesa de més míssils antitanc Javelin i altres armes a Ucraïna.
Les converses de pau en curs entre Ucraïna i Rússia estan sent objecte d’intenses pressions perquè fracassin enmig de la intensificació del vilipendi a Rússia per “crims de guerra”. Per tant, és probable que la guerra a Ucraïna es prolongui. En particular, la matança de Butxa i altres presumptes atrocitats van sorgir justament quan els negociadors ucraïnesos i russos semblaven avançar la setmana passada per arribar a un acord de pau que implicaria que Ucraïna declarés la seva neutralitat i renunciés a la seva futura pertinença a l’OTAN.
A més, qualsevol intent de Rússia de rebatre les acusacions és rebutjat amb un torrent de burles i menyspreu. S’han bloquejat les relacions diplomàtiques normals. La petició del seu enviat a l’ONU, Vasily Nebenzia, de convocar una reunió d’emergència del Consell de Seguretat per debatre la matança de civils a Ucraïna va ser rebutjada de ple per la Gran Bretanya, que actualment ostenta la presidència del Consell.
Els diplomàtics russos són expulsats en massa dels països occidentals. Aquesta setmana diversos Estats europeus han prohibit l’entrada a desenes d’enviats russos.
Els mitjans de comunicació russos han estat prohibits rotundament als canals de les xarxes socials i a Internet a tota la Unió Europea i a Gran Bretanya. Cal recórrer a arcans servidors indirectes per accedir a aquests mitjans. Els periodistes, analistes i acadèmics que qüestionen les afirmacions dels mitjans de comunicació occidentals són menyspreats perquè són “apologistes” d’un “règim criminal”.
La guerra de la informació ha evolucionat durant molts anys. Abans, l’allau de condemnes contra Rússia als mitjans de comunicació occidentals podia almenys contrarestar-se amb mitjans crítics i alternatius. Quan els mitjans de comunicació occidentals van intentar incriminar Rússia per l’abatiment de l’avió malaisi sobre Ucraïna el juliol de 2014, hi havia moltes fonts crítiques per rebatre de forma convincent aquestes acusacions i dirigir l’atenció cap al règim de Kíev, recolzat per Occident, com a culpable.
Quan els mitjans de comunicació occidentals van clamar pel presumpte intent d’assassinat per enverinament amb Novichok contra els Skripal a Anglaterra el 2018 i de nou contra el provocador de la CIA, Alexei Navalny, el 2020, hi va haver un saludable escepticisme públic que va sorgir dels mitjans de comunicació alternatius crítics.
Ara, però, la guerra de la informació ha estat optimitzada pel tancament gairebé complet dels mitjans alternatius. La narrativa dels mitjans occidentals no té cap competidor. Les botzines dels mitjans de comunicació poden sonar tant com vulguin sense que gairebé no es toleri, i encara menys s’escolti, una veu discrepant.
És encara més vital mantenir una ment escèptica en aquests temps de parcialitat sense traves en què els mitjans de comunicació occidentals i els departaments governamentals citen obertament el batalló nazi Azov com una font d’informació creïble.
Quan les forces russes es van retirar de Butxa i altres localitats properes a la capital, Kíev, el 30 de març, ho van fer com una concessió per facilitar les negociacions de pau. L’alcalde de Butxa, Anatoly Fedoruk, va celebrar en un vídeo el 31 de març la sortida dels militars russos, però no va esmentar res sobre les atrocitats. Ara parla als mitjans de comunicació occidentals de suposades matances generalitzades.
Les imatges de cadàvers escampats pels carrers no van aparèixer fins al 2 d’abril, dos dies després de la retirada de les forces russes. Es va informar que el Batalló Azov va entrar a Butxa i a les localitats ràpidament després que les forces russes es retiressin. Els combatents d’Azov van prometre obertament dur a terme “operacions de neteja”, cosa que es pot interpretar com una macabra referència al tracte amb les persones considerades col·laboradores de l’exèrcit rus durant la seva breu ocupació.
Diversos analistes esmentats aquí han desacreditat les imatges de vídeo àmpliament difoses per les forces del règim de Kíev que suposadament mostren cadàvers de persones executades per les tropes russes. Els vídeos presenten estranyes anomalies, com que els suposats cadàvers es mouen, escenes muntades i l’ús d’atractives models femenines que suposadament són combatents antirusses. Es veuen cadàvers que suposadament tenen setmanes que són en realitat persones que van ser assassinades els darrers dies, molt possiblement després de la retirada de les forces russes. A més, alguns dels cadàvers apareixen amb braçalets blancs que indiquen que eren partidaris de Rússia. Això suggereix que els veritables autors dels assassinats massius van ser el Batalló Azov i altres regiments recolzats per l’OTAN.
Rússia nega categòricament les suposades violacions i afirma que els vídeos formen part d’una provocació de falsa bandera per criminalitzar Rússia als ulls del món. Seria Rússia tan estúpidament imprudent per cometre aquests crims?
Els mateixos mètodes mediàtics fabricats s’han utilitzat en el suposat bombardeig per part de Rússia de la maternitat de Mariúpol el 9 de març i d’un teatre públic a la mateixa ciutat. Els mitjans de comunicació occidentals difonen sense dir ni piu els vídeos publicats per una de les parts, juntament amb les condemnes preparades dels líders occidentals. Això recorda el model mediàtic utilitzat pels gihadistes patrocinats per l’OTAN i els Cascos Blancs a Síria.
La gran diferència ara, però, és que la propaganda occidental té un domini gairebé total perquè totes les altres fonts crítiques i independents han estat silenciades o eliminades.
La criminalització del periodisme independent, tal com va prefigurar la persecució de Julian Assange, està donant ara els seus mals fruits.
Font: Strategic Culture Foundation
El batlle de Butxa, Anatoly Fedoruk, va celebrar en un vídeo el 31 de març la sortida dels militars russos, però no va esmentar res sobre les atrocitats
El coronel retirat dels Estats Units, Douglas MacGregor, acusa els mitjans occidentals de crear una imatge falsa dels esdeveniments a Butxa