El que va ser líder del PSM ha mort aquest divendres a la nit als 73 anys després d’una malaltia

Dol a l’entorn sobiranista de Mallorca. Pere Sampol i Mas (Montuïri, 1951) ha mort aquest divendres als 73 anys després d’una llarga malaltia. Retirat de la primera línia política des de feia 14 anys, Sampol ha estat un dels grans referents del món nacionalista de l’Illa, així com un dels millors oradors que ha tingut el Parlament amb la seva afinada ironia i contundència.

Si bé Pere Sampol va fer els seus primers passos polítics sent molt jove al PSAN i als moviments antifranquistes, va ser el 1976 quan va entrar a les files del Partit Socialista de Mallorca (PSM), partit del qual va ser un important referent juntament amb Mateu Morro i Sebastià Serra. Llicenciat en Enginyeria Tècnica – Electrònica Industrial, Sampol va ocupar càrrecs d’importància dins del PSM i va ostentar la vicepresidència del Govern entre el 1999 i el 2003 en el primer Pacte de Progrés, formant tàndem amb Francesc Antich, mort també el gener d’aquest any.

Sampol va iniciar la seva carrera política institucional al seu poble natal, Montuïri, on va exercir de regidor durant una dècada, entre el 1983 i el 1993. El seu salt a la política autonòmica va arribar el 1995 quan va entrar com a diputat al Parlament i també va ocupar la vicepresidència del Consell de Mallorca. El 1999, amb el primer Pacte de Progrés, el montuïrer es va col·locar com a número dos del Govern d’Antich, i va ser conseller d’Economia i Indústria. La seva feina en aquests anys va ser destacada sobretot per treballar al costat del sector comercial de les Illes i per la seva aposta per la promoció del producte local, aleshores poc habitual.

El 2003 va passar a l’oposició parlamentària, considerat com un dels millors oradors de la cambra. Célebre va ser la frase «això és es colmo» durant una comissió parlamentària sobre el ‘cas Rasputín’. «Vostès han anat de putes amb els doblers del poble i encara ve aquí a renyar els diputats que li fan preguntes», va etzibar.

Senador

Tres anys després, el 2006 va anunciar que abandonava la política activa, tot i que un any després seria designat senador autonòmic formant part del grup mixt. El seu treball a Madrid també va ser reconegut pels periodistes de la capital espanyola, que fins i tot el van nomenar senador revelació de l’any el 2007. Pere Sampol va ser també col·laborador d’Última Hora, i és autor d’Espanya no té remei. Un mallorquí al Senat, que recull les seves principals intervencions al Senat i El fracàs d’Espanya. Un horitzó per a Catalunya, una esperança per a Balears.

Reaccions

Les reaccions en coneixe’s la mort de Sampol van arribar des de les diferents ideologies, destacant totes el seu important paper en la política balear. La presidenta del Govern, Marga Prohens, l’ha qualificat com «un servidor públic compromès amb la defensa de les Balears», mentre que la presidenta del Congrés, Francina Armengol, ha escrit al compte de X: «Avui és un dia trist per al nostre país. Pere Sampol ens ha deixat. Massa aviat. Pere va pertànyer a una generació de polítics valents que van conduir les Illes cap al progrés i ens van mostrar el camí cap a un país compromès amb la seva cultura, la seva terra i la seva gent».

La pena per la pèrdua ha sacsejat Més per Mallorca, que ha destacat que «el nostre estimat amic, company i referent Pere Sampol ens ha deixat un llegat impagable de compromís amb el nostre país. Una lluita per tres causes: per la cultura, la llengua i l’alliberament nacional, per la justícia social i pel territori i el medi ambient». «Al seu entendre una cosa no tenia sentit sense l’altra (…)». Lluís Apesteguia, coordinador de Més, ha destacat: «Avui som una mica més orfes. Com a moviment, com a partit, com a país. Avui tot és més difícil, però precisament per ell i amb el seu mestratge seguirem endavant».

Llorenç Galmés, president del Consell de Mallorca, ha destacat que Pere Sampol ha estat «una figura clau en la història política de Mallorca i de les Illes Balears. Una persona compromesa amb la seva terra i la seva gent». També des de l’Obra Cultural Balear han lamentat la mort de Sampol, soci fundador de la delegació de l’OCB de Montuïri i «referent del mallorquinisme polític».

Font: Ultima Hora

Un dia de dol a Montuïri pel traspàs de Pere Sampol (IB3, 26.04.2025)