L’advocat ivorià Rodrigue Dadjé i el seu homòleg del Quebec John Philpot, tots dos especialistes en justícia internacional, van parlar junts a Mont-real en una conferència durant la qual van criticar durament la justícia internacional, i en particular, la Cort Penal Internacional, un tribunal creat per l’Estatut de Roma de 2002 i generosament finançat per, entre altres, el Canadà. Les seves crítiques han trobat un ressò favorable entre el públic present. Durant el torn de preguntes que va seguir a la conferència, els africans i els quebequesos van denunciar unànimement el biaix i la naturalesa política d’un sistema que apunta als països africans de manera desproporcionada.
Des del principi, el moderador de la conferència, el professor Aziz Fall, va dir que “dels deu casos actualment a la CPI, nou estan destinats a africans. Per tant, no sorprèn que tres països africans, Burundi, Sud-àfrica i Gàmbia, s’hagin retirat de l’Estatut de Roma, però cadascun té el seu propi context.”
“Per exemple, en el cas de Burundi”, diu John Philpot, “la CPI ha decidit dur a terme una investigació sense ni tan sols informar el govern, que ha de defensar el país contra els atacs terroristes des de Rwanda, mentre que els mitjans i les ONG com Amnistia Internacional culpen les autoritats de Burundi injustament i sense proves de la violació dels drets humans.”
“La justícia internacional va néixer amb el Tribunal de Nuremberg, on la humanitat va afirmar que el crim d’agressió és el més greu de tots i que molts altres crims se’n deriven”, diu Philpot. “No obstant això, el crim d’agressió no existeix a l’Estatut de Roma. Qui inicia una guerra probablement no sigui processat per la CPI. És completament insensat! Si la CPI fos una cort seriosa, hi hauria noves cares entre els acusats: Bush, Blair, Obama, Trump, Sarkozy, Macron. Els tribunals internacionals són instruments de dominació i neocolonialisme. La CPI hauria simplement de desaparèixer.”
Pel que fa a la parcialitat de la CPI, Rodrigue Dadjé afegeix: “Aquest tribunal va ser suposadament creat per defensar les víctimes. No obstant això, l’Estatut de Roma no permet a les víctimes presentar una queixa. La fiscal de la CPI, Fatou Bensouda, té la discreció d’investigar o no. Per què la fiscal no investiga quan Estats Units bombardeja sabent-ho un hospital de Metges Sense Fronteres a l’Afganistan i hi ha una gran quantitat d’elements incriminatoris? Les investigacions de la CPI estan clarament motivades políticament i estan dirigides a països la riquesa dels quals és cobejada per alguns dels estats membres permanents del club de bruixots comunament anomenat com a Consell de Seguretat de Nacions Unides.”
Rodrigue Dadjé està indignat perquè “la fiscal de la CPI no sembla estar mínimament commoguda per la massacre de milers d’ivorians duta a terme per la rebel·lió al servei d’Alassane Ouattara. No obstant això, d’acord amb els criteris d’anterioritat, quantitat i gravetat, els crims dels pro-Ouattara mereixen amplis procediments penals abans dels crims hipotètics dels pro-Gbagbo. La CPI està investigant persones que segons els informes van destruir edificis a Mali, però ignora els assassinats en massa des del 2002 a l’oest de Costa d’Ivori. Es comporta com un bandit que té la benedicció de les grans potències.”
A més, la CPI reclama inexplicablement l’extradició de Simone Gbagbo, exprimera dama de Costa d’Ivori, la defensa de la qual és portada pel Sr. Dadjé. La CPI vol obrir un cas contra la Sra. Gbagbo pels mateixos crims que ja han estat jutjats a Costa d’Ivori i pels quals va ser absolta. “La CPI està tan avorrida que vol enjudiciar persones que ja han estat jutjades”, diu el Sr. Dadjé. L’Estatut de Roma és un contracte entabanador. L’objectiu de la CPI no és fer complir la llei. Els Estats africans han de despertar i dotar-se d’un sistema de justícia que converteixi la CPI en inútil.”
Consultes o entrevistes:
Sr. Jean-Hilaire Yapi, president,
Congrés Ivorià de Canadà
+1 514-823-2942
jhyapi@yahoo.ca