Menys d’un any després de rebre el Premi Nobel de la Pau, el primer ministre etíop Abiy Ahmed ha llançat una operació militar contra la província de Tigray, al nord del país. Etiòpia sol descriure’s com el pilar d’estabilitat de la Banya d’Àfrica i s’ha convertit en un centre d’expansió econòmica i infraestructural de la Xina a l’Àfrica, però tot això es pot veure amenaçat ara amb el desencadenament del que sembla ser una guerra civil.
Amb el món distret per les eleccions presidencials dels Estats Units i el seu dramatisme després de les eleccions, així com per la guerra a Artsakh (més coneguda com Nagorno-Karabakh), Abiy al·lega que va llançar una operació militar a la província de Tigray el 4 de novembre en resposta a un atac del Front d’Alliberament Popular de Tigray (TPLF) contra una base militar etíop que va tenir com a resultat soldats ferits i el saqueig dels seus béns.
Dilluns, els militars etíops van informar que estaven “colpejant objectius amb precisió” a la província de Tigray per “restablir l’ordre constitucional”. Tot i que els tigrinyes són només el 6% de la població del país, el TPLF ha dominat la política etíop durant dècades. Amb l’arribada d’Abiy, pertanyent a l’ètnia oromo, el domini polític tigrinya va començar a retrocedir, fins i tot mitjançant accions deliberades del govern central.
La decisió d’Abiy de posposar les eleccions parlamentàries del país a causa de la COVID-19 va ser l’última frustració per al TPLF. Abiy va posposar les eleccions perquè era probable que no pogués aconseguir una majoria per a romandre en el càrrec. El TPLF argumenta que va ser una decisió antidemocràtica que va ser possible gràcies a la pandèmia. El TPLF va decidir celebrar eleccions a la província de Tigray, fins i tot sense l’autorització del govern central d’Addis Abeba. Havent estat marginats del poder que un cop van tenir, els tigrinyes van aprofitar aquesta oportunitat per acusar el primer ministre de violar els principis democràtics i, tot i les lleis federals, van celebrar les seves pròpies eleccions parlamentàries.
Abiy va arribar al poder el 2018 com a nou líder disposat a emprendre profundes reformes polítiques i econòmiques a Etiòpia i va ser guardonat amb el Premi Nobel de la Pau el 2019 per haver conclòs l’armistici entre el seu país i Eritrea, amb el qual es va posar fi al conflicte que es va lliurar entre el 1998 i el 2000. les seves reformes, però, estan revifant vells nacionalismes ètnics i tensions entre els diferents Estats d’aquesta república plurinacional.
Segons el cens etíop del 2007, la regió de Tigray és d’origen ètnic tigrinya en un 96% i està encaixonada entre Eritrea i el Sudan, així com les regions d’Amhara i Afar d’Etiòpia. Els tigrinyes han acumulat una considerable experiència militar a causa de la guerra entre Etiòpia i Eritrea. Tot i que el TPLF defensa l’autonomia dels diferents grups ètnics d’Etiòpia mitjançant el federalisme ètnic, a partir de l’any 2000 es va començar a acusar el grup de ser autoritari, cosa que va fer que el seu poder polític disminuís.
Tanmateix, no hi ha proves que el TPLF estigui rebent suport militar internacional en aquest moment, ja que sembla ser un moviment separatista. El TPLF creu que es tracta d’una guerra civil mentre que el govern central afirma que la batalla és una operació per restablir l’ordre constitucional. Si Addis Abeba aconsegueix restablir ràpidament l’ordre constitucional, serà sens dubte una victòria política.
Però el més important és que Addis Abeba necessita arribar a la pau abans que la guerra s’estengui, ja que pot exposar moltes altres vulnerabilitats de la regió. La Banya d’Àfrica, formada per Etiòpia, el Sudan, Somàlia, Eritrea i Djibouti, es considera una de les regions més inestables del món.
Les batalles a Tigray podrien influir directament en els països veïns. Eritrea, per exemple, només es va independitzar d’Etiòpia la dècada de 1990 i el TPLF va lluitar juntament amb el moviment d’alliberament eritreu. Eritrea i el TPLF podrien revifar les seves relacions. Un altre exemple és que les aigües del Nil, el 86% del cabal del qual prové d’Etiòpia, són d’importància crítica per a la supervivència de països com Egipte i el Sudan.
Qualsevol problema intern a Etiòpia pot conduir a crisis dràstiques a tota la regió.
En el cas de la Xina, tal desestabilització de la regió afectarà la seva creixent influència i la seva expansió econòmica a l’Àfrica. Sovint es descriu Etiòpia com “la Xina de l’Àfrica”, ja que les empreses xineses estan invertint fortament en les indústries tèxtil, farmacèutica, de la construcció i manufacturera d’Etiòpia, més que en qualsevol altre lloc de l’Àfrica. Segons la Comissió d’Inversions d’Etiòpia, a finals de juny del 2020 aquest país va aprovar més de 1.500 projectes d’Inversió de la Xina, per un valor d’uns 2.700 millones de dólars, cosa que representa el 25% del total de projectes d’inversió directa a Etiòpia aquest any.
Havent convertit Etiòpia en el centre d’Àfrica de la Xina, els planificadors econòmics xinesos poden aprofitar els 110 milions d’habitants d’Etiòpia per a la fabricació i el consum a mesura que creix la seva classe mitjana. Però el més important és que des d’Etiòpia les empreses xineses poden penetrar en els països propers rics en recursos com Somàlia, Sudan, Sudan del Sud i Uganda, i utilitzar això per a impulsar-se més profundament a l’Àfrica.
Les inversions i contractes xinesos a l’Àfrica subsahariana van totalitzar 299.000 millones de dólars entre el 2005 i el 2018, segons el China Investment Global Tracker. El 2018, el president Xinès Xi Jinping va prometre invertir 60.000 millones de dólars a les nacions africanes. Tanmateix, l’aprofundiment de la penetració de la Xina en el desenvolupament econòmic de l’Àfrica està lligada al seu centre a Etiòpia.
Tot i que Abiy subratlla que l’operació a Tigray no és una guerra civil sinó una resposta ràpida per restablir l’ordre constitucional, segueix amenaçant amb desintegrar Etiòpia i tornar-la als foscos dies en que va lluitar simultàniament una guerra civil amb separatistes eritreus i somalis entre els anys 1970 i 2000. De fet, les batalles a Tigray tenen el potencial d’encoratjar altres moviments separatistes a Etiòpia, en particular a Afar, Gambela, Ogaden, Oromia i Sidama.
Per a la Xina, una guerra tan devastadora i la possible fractura ulterior de l’Estat etíop seria un cop catastròfic per a la seva política a l’Àfrica. Etiòpia va ser triada selectivament per la Xina per convertir-se en el seu principal centre d’Àfrica a causa de la seva posició central al nord-est de l’Àfrica i per ser un centre d’estabilitat en una regió d’altra banda caòtica. De fet, va ser la Xina la que va financar i va construir la seu de la Unió Africana a Addis Abeba per la seva confiança en l’estabilitat i el potencial d’Etiòpia.
Si l’aixecament del TPLF continua gaire temps, no només podria dissuadir la contínua expansió econòmica de la Xina a l’Àfrica, sinó que també amenaçaria l’existència mateixa de l’Estat etíop si els molts altres moviments separatistes del país s’envalenteixen.
Font: InfoBrics