Un article publicat el 21 de juliol pel diari Le Figaro afirma que l’executiu antiterrorista de França (sotsdirecció antiterrorista – SDAT) ha ordenat a les autoritats de vigilància urbana de Niça que destruïssin totes les imatges de circuit tancat de televisió de l’atemptat de Niça el Dia de la Bastilla, que va sacsejar la ciutat el 14 de juliol del 2016.
Tot i que el SDAT ha citat els articles 53 i L706-24 del procediment penal i l’article R642-1 del codi penal, les autoritats de Niça entrevistades per Le Figaro diuen que és la primera vegada que els han demanat destruir proves en l’escena del crim, cosa que ells assenyalen que és il·legal.
L’explicació donada pel Ministeri de Justícia de França és que no volen una difusió “incontrolada” i “no autoritzatda” (non maîtrisée) de les imatges de l’atemptat terrorista. La policia judicial ha assenyalat que 140 vídeos de l’atemptat en la seva possessió mostren “elements importants de la investigació” (éléments d’enquête intéressants). El govern francès afirma que vol impedir que l’ISIS pugui accedir a vídeos de l’atemptat a efectes de propaganda. També afirmen que la destrucció de proves té com a objectiu protegir les famílies de les víctimes. La secció de comentaris de l’article de Le Figaro està plena d’indignació i disgust pel fet que el govern francès, en lloc de preservar les proves per poder fer una investigació exhaustiva i independent, de fet s’està comportant més aviat com el principal sospitós de l’atemptat, ordenant la destrucció de proves vitals.
Hi ha alguna cosa podrida a la policia judicial de França. Poc després de l’atemptat a Charlie Hebdo el 7 de gener de 2015, la policia judicial es va comportar de manera sospitosa abans i després del “suïcidi” de l’ajudant del comissari de policia de Llemotges, Helric Fredou. Fredou va ser trobat mort poc després de l’arribada de la policia judicial francesa a la seva oficina de Llemotges, poc després de la matança de Charlie Hebdo. A la seva família no se li va permetre veure el seu cos durant les 24 hores després de la seva mort; sospiten de joc brut. La policia judicial va afirmar que s’havia disparat un tret al cap, encara que la seva mare va dir que no va veure cap prova d’això. El comissari de policia va dir que patia depressió, una afirmació negada pel metge de la família. Fredou va ser trobat mort a la seva oficina abans de la publicació d’un informe sobre la relació entre Jeanette Bougrab, exsecretària de premsa de Nicolas Sarkozy, i un dels morts en l’atemptat, Stéphane Charbonnier conegut com a ‘Charb’. La relació entre Bougrab, que és a prop de tots els líders del moviment sionista francès, i Charb, va ser un dels aspectes més controvertits de la història de la matança de Charlie Hebdo. Fredou també estava investigant els antecedents dels germans Kouachi que van ser acusats de la matança. Havien viscut a la ciutat de Llemotges.
Un article publicat al diari l’Est Républicain de França intenta convèncer la població de la bona fe del govern francès amb el títol “No, no s’ha eliminat el material de l’atemptat”. L’informe afirma que el Ministeri de Justícia no ha ordenat la destrucció de proves, sinò només l’eliminació de les imatges de les càmeres de Niça. Aquesta seguretat pot ser suficient per aplacar aquells que són reticents a qüestionar la narrativa de la guerra contra el terrorisme. Però com ha mostrat la recent esbroncada al primer ministre francès, Manuel Valls, a Niça, els francesos s’estan despertant.
Ara la policia judicial i les autoritats antiterroristes de França volen destruir proves de l’atemptat. En la majoria dels casos de delinqüència, els qui destrueixen o tracten de destruir les proves és que intenten amagar alguna cosa. Ja he assenyalat algunes de les inconsistències en la història que ens han explicat sobre la matança de Niça. No he dit que no hagués passat res, que no hi va haver morts, sinó que les proves de vídeo presentades fins ara no es corresponen amb la història. Potser sortiran noves proves de vídeo que demostraran la història del govern. Esperem que així sigui! Si els investigadors i periodistes amb un historial provat de promoció de la pau, passió per la veritat i honestedat en la presentació d’informes tinguessin accés a aquests vídeos, l’ISIS en sortiria afeblit, no enfortit.
Però seria ingenu creure que el govern francès té la intenció d’afeblir l’ISIS, donat el fet incontrovertiblement demostrat que donen suport als decapitadors assassins de nens a Síria. Mentre que alguns veuran perturbades les seves zones de confort i els seus síndromes de justificació per aquesta informació, molts més se’n tornaran simplement a dormir. Adormir-se és més fàcil a curt termini, però amb el temps la gent s’adonarà que se’ls treu el matalàs, per la qual cosa quan es despertin en un terrible malestar serà massa tard. És hora de despertar-se!
Gearóid Ó Colmáin, gearoidocolmain.org, 21.07.16