Dos anys després de la invasió del Kivu Nord per les tropes de Paul Kagame a l’empara d’un grup terrorista conegut com l’M23, la guerra entra en una fase decisiva la gestió política i militar de la qual determinarà el destí de la República Democràtica del Congo (RDC) i, sobretot, de la població.
En aquesta mena de guerra asimètrica, que sovint es lliura per poders i en què els fils es mouen des de l’exterior, el principi de “combatre i parlar” està sempre a l’ordre del dia. Per dir-ho clarament, els bel·ligerants segueixen el ritme de la guerra, en què se succeeixen fases de converses i combats. El qui sabrà gestionar cada fase a favor seu obtindrà la victòria o menys decepcions en cas que no hi hagi ni guanyador ni perdedor.
Tanmateix, en el conflicte actual a l’est de la RDC, s’ha posat de manifest que la RDC ha posat el carro davant dels bous en precipitar-se en les converses i empantanar-s’hi, deixant de banda l’aspecte del combat. Així, aplicant el principi de “combat i diàleg”, la RDC s’ha llançat al “diàleg” sense pensar ni ser capaç d’esforçar-se en el “combat”.
Recordem els processos de Nairobi, Luanda, etc., que no van aconseguir res. També hi ha hagut iniciatives d’organitzacions moribundes o subordinades, com la Comunitat de l’Àfrica Oriental (CAO), la Unió Africana (UA), …, que no han servit de res perquè la part congolesa no tenia res a mostrar dels seus èxits durant la fase de “combat”, a diferència de la part de l’agressor Paul Kagame, que cada cop anava a les “converses” amb més èxits sobre el terreny.
Després de la campanya electoral per a les eleccions del 20 de desembre de 2023, els dirigents polítics i militars de la RDC, i en primer lloc el president Félix Antoine Tshisekedi, han promès que faran tot el possible perquè les Forces Armades de la República Democràtica del Congo (FARDC) no només recuperin la iniciativa sobre el terreny, sinó que també, i sobretot, estiguin en condicions de derrotar l’enemic invasor i, en darrera instància, expulsar-lo de les fronteres nacionals de la RDC.
Des de principis de febrer, hem vist el posicionament d’unitats de les FARDC a les zones de combat, així com l’inici del desplegament de la força de la Comunitat per al Desenvolupament de l’Àfrica Meridional (SADC), que se suposa que té un mandat ofensiu per repel·lir l’M23/Forces de Defensa de Rwanda i no un mandat “diplomàtic i còmplice” com el de la vergonyosa força difunta de la CAO.
Paul Kagame ho ha comprès, i per això acaba de llançar una ofensiva sense treva amb l’objectiu de prendre el nus de carreteres i la ciutat estratègica de Sake, tant per asfixiar la capital de la província, la ciutat de Goma, amb els seus dos milions d’habitants i desplaçats sense refugi, com per tenir més pes en les properes negociacions, inevitables atès que la pressió sobre la RDC serà tan intensa, sobretot perquè militarment es trobarà en una posició feble.
Veurem com es desenvolupa aquesta ofensiva de l’M23/FDR i com l’afronten dia a dia les FARDC i els seus aliats o forces veïnes sobre el terreny.
Cal assenyalar que l’objectiu politicoestratègic de l’M23/FDR de Kagame és infligir les pèrdues humanes més grans a la població (bombardeig dels camps de desplaçats, hospitals i instal·lacions socials, segons informa Colette Braeckman al diari belga Le Soir). Tot això per convèncer l’opinió pública, i sobretot les poblacions martiritzades, que el govern de la RDC i les seves FARDC no podien o no volien protegir-les, i que la seva única salvació consistia en plegar-se a l’M23 de Paul Kagame per aconseguir salvar les seves vides i la pau.
Però al mateix temps, certs fets mediàtics i diplomàtics indiquen que el jurament del president Tshisekedi d’expulsar l’enemic del seu país abans de qualsevol negociació sembla haver-se pres de debò i haver preocupat no només Paul Kagame, sinó també els seus partidaris tradicionals i els patrocinadors de les agressions.
Un signe dels temps
Alguns dels seus partidaris tradicionals acudeixen al rescat de Paul Kagame reciclant els seus antics pretextos per envair els països veïns, pretextos que semblaven haver-se fet miques per no tenir fonament. Bèlgica, per exemple, acaba de sortir a la palestra. Si es té en compte que ha estat un dels partidaris del règim de Kagame des del 1994, s’entén tot.
El 9 de febrer del 2024, la ministra belga d’Afers Estrangers, Hadja Lahbib, va declarar a la premsa que, per a Bèlgica, el conflicte a l’est de la RDC estava justificat per la presència de les Forces Democràtiques d’Alliberament de Rwanda (FDLR) a la RDC i que, per tant, Kagame tenia dret a anar-los a perseguir. Continua afirmant que la minoria ètnica de Kagame a la RDC està sent discriminada. Finalment, que el govern de la RDC estava fent crides a l’odi contra els tutsis. També reafirma que Bèlgica utilitzarà tota la seva influència i posició com a president de la Unió Europea per pressionar la RDC en aquest sentit.
Sembla un somni! Així que Hadja Lahbib, una antiga periodista de RTL a qui l’MR va veure i va convertir en una “màquina de veu” ja que era una estrella mediàtica vista i escoltada per tots els oients de RTL cada dia a les 8 de la tarda, i que després va ser nomenada ministra d’Afers Estrangers, està repetint la narrativa que Kagame i els seus grups de pressió sempre han utilitzat per justificar la invasió de Rwanda de països veïns com ara la RDC i Burundi.
Veient que el pretext dels ruandòfons a l’est de la RDC ja no es pot sostenir perquè els milions de desplaçats que fugen de l’MD23/FDR de Kagame i els milers d’assassinats per aquest grup terrorista sí que són “ruandòfons”, que l’altre pretext d’anar a rescatar i alliberar els tutsis de la RDC tampoc no es pot sostenir perquè aquests mateixos tutsis diuen que mai han demanat ajuda a Kagame sinó que els està utilitzant, i que la RDC està prenent mesures enèrgiques castigant severament qualsevol individu que faci discursos d’odi basats en un dels prop de 450 grups ètnics de la RDC, quedava poc per proporcionar a Kagame una justificació per a la seva agressió contra la RDC.
La propaganda pro-Kagame va trobar en les FDLR el boc expiatori ideal. El pretext per a la invasió de la RDC estava, doncs, a punt: les FDLR. Tanmateix, el mateix Kagame i el seu ministre i antic cap de l’Estat Major de l’exèrcit congolès, James Kabarebe, han declarat en repetides ocasions que les FDLR no suposaven cap amenaça per al seu règim i que, si s’aventuraven a entrar a Rwanda, no hi passarien ni una hora!
És més, el govern de la RDC, des del règim de Joseph Kabila, sempre ha permès a Kagame venir a caçar, matar o segrestar les FDLR a la seva terra. Ha matat gairebé tots els seus líders i n’ha repatriat milers a Ruanda. Fins i tot s’ha permès etiquetar els fills dels refugiats hutus a la RDC, nascuts després del 1994 i, per tant, menors de 30 anys, com a “hutus que van fugir de Rwanda després de cometre el genocidi”, és a dir, les FDLR! La RDC no dubta ara a sancionar i fins i tot destituir els seus oficials generals sospitosos de tenir contactes o, el que és més greu, relacions familiars amb qualsevol hutu ruandès, perquè tots són considerats membres de les FDLR.
El més destacat de la setmana
* El divendres 9 de febrer, desenes de joves es van manifestar davant de diverses ambaixades occidentals. Van exigir una intervenció més enèrgica de la comunitat internacional per posar fi a la violència a l’est de la RDC.
* Durant el cap de setmana del 10 a l’11 de febrer, aquestes manifestacions van tornar a ser violentes a Kinshasa, davant les seus d’organitzacions internacionals, entre elles la MONUSCO.
* Cal assenyalar també que la distracció proporcionada per la Copa d’Àfrica de Nacions es va acabar el diumenge 11 de febrer.
Aquesta competició de futbol, en què la selecció nacional de la RDC, els Lleopards, va arribar a les semifinals, va mantenir en suspens tot el país. És segur que fins i tot els responsables de la presa de decisions al més alt nivell, així com les forces de l’ordre, la seguretat i la defensa del país, estaven una mica distrets amb la CAN.
El gest dels Lleopards al començament del partit: una mà sobre la boca i dos dits apuntant a la templa com una pistola (per il·lustrar el fet que a la RDC es mata gent però ningú al món en parla). El gest va fer la volta al món i fins i tot va causar sensació a Rwanda. Un internacional congolès que juga al club ruandès Rayons Sports va tenir la idea de repetir el gest dels Lleopards després de marcar un gol a Kigali. El futbolista congolès, Héritier Luvumbu, va ser informat immediatament que el seu contracte havia estat rescindit i que havia estat expulsat del territori ruandès. Va passar la nit a Goma i actualment es troba a Kinshasa.
Per tant, creiem que ara que la CAN ha quedat enrere, res no distraurà els dirigents, els defensors, els patriotes, els joves, etc., de concentrar-se en allò essencial i en la lluita per la seva supervivència que, de moment, és la reconquesta del Kivu del Nord.
Ofensiva de l‘M23/FDR i comunicats de victòria
Per informar sobre la seva ofensiva, l’M23/FDR va anunciar la presa de la ciutat de Sake. Es van sentir crits de goig en alguns llocs de reunió de Kigali per celebrar aquesta victòria. Poc després, però, les FARDC van anunciar que la ciutat de Sake estava sota el seu control, però que l’enemic, dispers als turons que la dominen, llançava bombes sobre la població civil per fer-la fugir i demostrar així que Sake estava en mans del grup terrorista de Kagame. Unes hores més tard, la propaganda de Kagame va fer marxa enrere i va anunciar que els seus combatents de l’M23/FDR havien abandonat Sake “sense combatre i, per tant, sense ser expulsats”. Vés a saber.
* 12-13 de febrer: La premsa es va fer ressò d’un informe de l’ONU, encara confidencial, segons el qual els míssils SAM 7 de Rwanda estaven desplegats al Kivu Nord i disparaven contra qualsevol avió que sobrevolés la zona. L’informe afegia que un avió de la MONUSCO havia estat atacat per un míssil d’aquest tipus, però sortosament sense ser tocat. Encara no és clar a qui va dirigit el missatge de Paul Kagame quan apunta a les tropes i equips de l’ONU desplegats a la RDC. Tampoc és clar si els atacs aeris de Kagame als països veïns s’intensificaran i assoliran objectius encara més llunyans.
Finalment, ens preguntem si l’objectiu actual, la RDC, tindrà prou protecció contra aquests atacs amb míssils (escut espacial) o suficients represàlies, un contraatac, per silenciar-los. Però com sempre que es tracta del seu nen mimat Paul Kagame, l’ONU callarà i preferirà sacrificar en silenci les forces de manteniment de la pau que prendre mesures enèrgiques contra el seu assassí.
A seguir.
* A les mateixes dates, el ministre de Defensa Jean Pierre Bemba va inspeccionar les tropes al front, acompanyat pel cap de l’Estat Major de les FARDC. A més d’animar i aixecar la moral dels combatents al front, van prometre reforços en homes i material, que ja estan de camí al front. Veurem i jutjarem.
* També la mateixa setmana, el president de Sud-àfrica, Cyril Ramaphosa, va anunciar solemnement que el seu país desplegaria un contingent de 2.900 homes en la força de la SADC a la RDC amb un mandat ofensiu. Ara coneixem la mida i el mandat d’aquesta força. Esperem que la política i la diplomàcia no s’interposin i facin que aquesta força no sigui només inútil, sinó més greument perjudicial que la força de la CAO a la que acaba de substituir.
* Encara més greu i premonitori, el 15 de febrer de 2024 l’M23/FDR va atacar amb morters el contingent sud-africà de la SADC que acabava d’arribar al Kivu del Nord. El balanç va ser de 2 morts i 3 ferits.
No és clar quin missatge volia enviar Kagame als soldats de la força de la SADC. Però les preguntes que planteja aquesta provocació són clares: atacarà la força de la SADC els invasors de la RDC, o s’atrinxerarà a les bases i aguantarà passivament el foc de l’artilleria de l’M23/FDR de Kagame, o es retirarà?
Això aclarirà el mandat i l’actitud de la força de la SADC desplegada a l’est de la RDC.
En conclusió, diem el següent:
A les autoritats i forces de defensa de la RDC
* En aquesta fase de la guerra d’agressió que se us ha imposat, el principi de “combatre i parlar” segueix sent vàlid. Però heu de sentir que sou a la part del “combat” i que el “diàleg” vindrà després. Heu de resistir qualsevol pressió per negociar des d’una posició de feblesa.
En la posició i situació actuals, la RDC està tranquil·la. De fet, recolza i espera allò previst en els processos de Nairobi i Luanda. Però s’han de complir les condicions prèvies: tots els grups armats han de deposar les armes, els combatents han de ser confinats a les casernes i les persones expulsades de les seves propietats han de tornar a casa, etc.
* El 1992, perquè no van entendre això i es van precipitar en la part de “parlar” de la guerra que el mateix Paul Kagame havia iniciat el 1990, descuidant la part de “combatre”, els polítics mediocres que acabaven d’ocupar el poder polític a la Rwanda republicana i democràtica de llavors van arribar fins i tot a desarmar el braç armat del poble (les FAR) per complaure l’invasor. Ho van aprendre a les males i ara han esdevingut l’escòria de la història i no es recuperaran aviat. Caldria pensar que això hauria servit de lliçó als altres pobles de la regió (congolesos, burundesos) sotmesos a la mateixa amenaça, però sembla que no ha estat així.
* Aquest cap de setmana (17 i 18 de febrer) se celebra a Addis Abeba la 37ª Cimera de la Unió Africana. Paul Kagame ja és allà i els seus grups de pressió estan treballant per tallar les ales a la RDC, és a dir, per impedir que reclami el seu territori i imposar negociacions. Per això, pretén nomenar un enèsim mediador o facilitador. La prioritat actual és afluixar el setge al voltant de Goma i prosseguir després la contraofensiva per fer retrocedir l’enemic. Les converses de “diàleg” vindran després del “combat”.
En el pla diplomàtic i mediàtic, cal redactar, memoritzar i difondre un catecisme per tirar per terra els pretextos que potències com Bèlgica volen donar a Kagame per justificar la seva agressió. Tota persona responsable, a qualsevol nivell, ha de saber com respondre als següents pretextos donats per Kagame per a la seva agressió: defensa dels ruandòfons a la RDC, defensa de les minories ètniques a la RDC, recuperació dels territoris que pertanyien a Rwanda abans de la colonització, caça dels hutus de les FDLR a la RDC, etc.
A l’antiga potència colonial del Congo, és a dir, Bèlgica, li diem:
Els temps han canviat. És cert que vostès tenen pes a Europa i, per tant, estan en condicions d’influir en les decisions que es prenen en relació amb les antigues colònies (Congo, Rwanda-Urundi). Però els antics colonitzats saben ara on són els seus interessos.
Han de reconèixer que tots els ruandesos saben que el sanguinari dictador Paul Kagame no és inevitable per al seu país. Rwanda en pot i vol prescindir si és possible i com més aviat millor.
Una situació que cal seguir de prop.
Font: Echos d’Afrique
Foto: Milers de persones que fugen de l’actual conflicte entre les forces governamentals i els rebels de l’M23 arriben a l’entrada de la ciutat de Goma, a l’est de la República Democràtica del Congo, el dimecres 7 de febrer de 2024. (Moses Sawasawa/AP/SIPA)
Patrick Mbeko: Qui desestabilitza la RDC? (Service Public Libre, 31.01.2024)
Es poden activar els subtítols automàtics