Aquest diumenge 14 d’octubre, el papa Francesc ha proclamat sant de l’Església Catòlica monsenyor Óscar Arnulfo Romero, màrtir llatinoamericà assassinat per la dictadura d’El Salvador el 1980. Monsenyor Romero i els altres sants “han traduït amb la vida la Paraula d’avui, sense tebiesa, sense càlculs, amb l’ardor d’arriscar i de deixar. Que el Senyor ens ajudi a imitar el seu exemple”, ha destacat el summe pontífex durant la cerimònia de canonització.
“El papa Francesc ha tingut un gest enorme i necessari jerarquitzant l’acció cristiana de Romero en defensa de la vida i la dignitat dels pobles de l’Amèrica Llatina. Es tracta d’un profeta que es va comprometre amb el seu poble i va donar la seva vida per donar vida, no està mort sinó que ens marca camins de lluita per la democràcia i la justícia social. Així que des d’avui anem a resar a Sant Romero perquè doni suport a tots els qui lluiten per defensar la democràcia, els drets humans i combaten l’autoritarisme i les injustícies socials” va dir el Premi Nobel de la Pau argentí, Adolfo Pérez Esquivel, a la plaça de Sant Pere en finalitzar l’acte de canonització, que va incloure unes altres 6 figures emblemàtiques de l’Església Catòlica com el Papa Pau VI, profunditzador del Concili Vaticà II.
Després de trobar-se amb el nou nunci nomenat a l’Argentina pel papa Francesc, l’arquebisbe Léon Kalenga Badikebele, Pérez Esquivel va explicar el seu vincle amb Romero: “El vaig conèixer al Seminari Major de Sant Josep de la Muntanya, a El Salvador i el vaig veure transformar-se en testimoni i veu d’un poble oprimit. L’assassinat d’aquest màrtir sant a mans de l’Estat és un crim de lesa humanitat que no prescriu, per això El Salvador ha de fer avançar el procés penal per condemnar els autors materials i intel·lectuals, i els seus còmplices”, va dir el referent internacional dels drets humans.
“En nom de l’Església i poble d’El Salvador”, va escriure Monsenyor Romero a Pérez Esquivel un mes abans de ser assassinat, li “expresso la més profunda gratitud… per compartir la nostra justa lluita per assolir el ple gaudi dels sagrats drets corresponents a la dignitat humana”.
La celebració va incloure la santificació d’una altra figura llatinoamericana, la germana boliviana Nazaria March, fundadora de la Congregació de les Germanes Missioneres Croades de l’Església, i organitzadora del primer sindicat obrer femení a Bolívia amb les dones dels mercats i comerços d’Oruro. “Santa Nazaria és el primer sant de Bolívia i és molt important que sigui una dona, per enfortir les treballadores de la nostra terra”, va dir el Nobel argentí que el mateix dia va publicar un artícle sobre el papa Francesc al diari italià La Repubblica.
A través del seu treball polític i artístic, com a pintor i escultor, Adolfo Pérez Esquivel ha mantingut present la memòria de monsenyor Romero en moltes de les seves obres com al mural “El Cristo del Poncho junto a los pueblos latinoamericanos”, que es troba a la catedral de Riobamba, Equador. Per poder apreciar els detalls pot entrar aquí.
Font original: Adolfo Pérez Esquivel – Premio Nobel de la Paz