El 7 de novembre del 2019, la Cort Nacional de Justícia de l’Equador va ratificar la presó preventiva de l’expresident Rafael Correa, juntament amb diversos dels seus exministres. Immediatament després que el tribunal emetés la seva decisió de presó preventiva, Correa va rebutjar les acusacions de suborn, associació il·lícita i contribucions a la seva campanya política entre el 2012 i el 2016, mentre era el líder de l’Alianza Patria Altiva y Soberana (PAIS). Correa va fundar Alianza PAIS el 2006, com un partit polític socialista democràtic amb l’objectiu d’aconseguir la sobirania econòmica i política, i fomentar una revolució social i econòmica a la nació, que va arribar a conèixer-se com La Revolución Ciudadana.
Durant la seva presidència, que va durar del 15 de gener del 2007 al 24 de maig del 2017, Correa va introduir a l’Equador una forma de socialisme del segle XXI, amb l’objectiu de millorar el nivell de vida dels sectors més pobres i vulnerables de la població. La seva presidència va formar part de l’”onada revolucionària” de l’Amèrica Llatina, coneguda com la “marea rosa”, on diversos governs d’esquerra i socialistes van arribar al poder arreu del continent durant la dècada del 2000, incloent-hi Cristina Néstor Kirchner i Fernández de Kirchner a l’Argentina, Evo Morales a Bolívia, Luiz Inácio Lula da Silva al Brasil, Manuel Zelaya a Hondures, Daniel Ortega a Nicaragua, Fernando Lugo a Paraguai i Hugo Chávez a Veneçuela. Tots aquests governs s’oposaven a les polítiques econòmiques neoliberals i a l’imperialisme estatunidenc.
Durant la seva presidència, Correa va augmentar els impostos als rics, va reduir l’evasió d’impostos i augmentar la inversió pública en infraestructura i serveis públics, incloent pensions finançades amb fons públics, habitatge, atenció mèdica gratuïta i educació. El seu govern va acabar construint moltes escoles en diferents parts de la nació, particularment a pagès, i va proporcionar als estudiants gairebé tots els materials necessaris per continuar els seus estudis. El president Correa també va duplicar amb escreix el salari mínim, cosa que va contribuir a reduir significativament la desigualtat socioeconòmica. El 2018, un informe del Banc Mundial ho explicava:
“L’Equador ha aconseguit millores notables en la reducció de la pobresa en l’última dècada. La pobresa d’ingressos va disminuir del 36,7% el 2007 al 21,5% el 2017. A més, la proporció de la població que viu en la pobresa extrema es va reduir en més de la meitat, del 16,5% el 2007 al 7,9% el 2017, cosa que representa un descens anual mitjà de 0,9 punts percentuals. En xifres absolutes, aquests canvis representen un total d’1,6 milions de persones que han sortit de la pobresa, i al voltant d’un milió que han sortit de la pobresa extrema en l’última dècada [1].
A més, la taxa d’atur va caure d’un “màxim històric de l’11,86% el primer trimestre del 2004″ a un ‘mínim històric del 4,54% el quart trimestre del 2014’[2]. El Banc Mundial també va informar que l’Equador va registrar un creixement econòmic anual del 4,5% durant el període 2001-2014, molt per sobre de la mitjana de la regió de l’Amèrica Llatina i el Carib (ALC) del 3,3%. Durant aquest període, el PIB real es va duplicar i el PIB real per càpita va augmentar en un 50%”[3].
L’1 d’octubre del 2016, Correa va anunciar la nominació de Lenin Boltaire Moreno Garcés, que va ser el seu vicepresident del 2007 al 2013, com a candidat del seu partit per a les eleccions presidencials del 2017 en la conferència d’Alianza PAIS. Moreno va ser triat president i s’esperava que continués i desenvolupés les polítiques econòmiques d’esquerres de Correa. Tanmateix, als pocs mesos de guanyar les eleccions, el president Moreno va començar a desmantellar moltes de les reformes socials, econòmiques i polítiques promulgades per Correa durant la seva dècada com a president. Contràriament al govern de Correa, moltes de les polítiques nacionals que el president Moreno ha seguit inclouen la reducció de la despesa pública, el’afebliment dels drets dels treballadors i l’aplicació d’importants retallades tributàries a les empreses grans i riques. En altres paraules, el president Moreno ha anat desplaçant gradualment les polítiques d’esquerra de l’Equador cap al centredreta polític.
La presidència de Moreno també va canviar la postura de la política exterior equatoriana, donant-li una orientació més neoliberal i pro-estatunidenca. Quan el govern socialista de Correa era al poder, l’Equador gaudia d’estretes relacions diplomàtiques i econòmiques amb Veneçuela, i era més independent de l’hegemonia estatunidenca. Per exemple, el president Correa va tancar una base militar estatunidenca a Manta, Equador, quan el contracte d’arrendament de Washington va expirar el 2009. Abans d’això, el 2007, Correa va declarar: “Renovarem la base [Manta air] amb una condició: que ens deixin posar una base a Miami, una base equatoriana… si no hi ha problema en tenir soldats estrangers en el territori d’un país, segurament ens deixaran tenir una base equatoriana als Estats Units”[4].
Posteriorment, el 18 de setembre de 2009, també va dir: “Mentre sigui president, no permetré que hi hagi bases estrangeres a la nostra pàtria, no permetré interferències en els nostres assumptes, no negociaré la nostra sobirania i no acceptaré guardians de la nostra democràcia”.
A diferència de Correa, la relació militar entre els Estats Units i l’Equador s’ha expandit sota el govern de Moreno “a través d’l’entrenament, l’assistència i el restabliment d’una Oficina de Cooperació en Seguretat a l’Ambaixada dels Estats Units a Quito” [5 ]. L’Equador i els Estats Units també han signat acords per a la compra d’armes i altres equips militars, i han acordat cooperar més estretament en les àrees de seguretat, intel·ligència i antinarcòtics.
El 2011, el president Correa va expulsar de Quito a l’ambaixadora estatunidenca Heather Hodges. Posteriorment, el 2014, el seu govern va expulsar del país l’Agència dels Estats Units per al Desenvolupament Internacional (USAID), on hi operava des del 1961 com a part de l’Aliança per al Progrés (AFP) de John F. Kennedy [6]. L’USAID exerceix regularment el “poder tou” a les nacions llatinoamericanes per ajudar els Estats Units a establir-se com un “poder policial internacional”[7]. El maig del 2019, el govern de Moreno va anunciar que l’USAID tornaria a l’Equador.
El president Correa també es va fer famós per proporcionar al fundador de Wikileaks, Julian Assange, asil polític a l’ambaixada de l’Equador a Londres el 2012 per evitar la seva detenció i possible extradició als Estats Units. Tanmateix, poc després de la seva elecció, hi havia indicis que Moreno podria estar disposat a lliurar-lo a les autoritats del Regne Unit. A més d’anomenar Assange un “problema heretat”, un “nas de mocs malcriat” i un “miserable hacker”, Moreno el va acusar de violar repetidament les seves condicions d’asil i d’intentar utilitzar l’ambaixada com un “centre d’espionatge”[8]. Després, l’11 d’abril, l’asil polític d’Assange va ser revocat, cosa que va permetre que fos expulsat a la força de l’ambaixada equatoriana per la policia britànica. En resposta, Correa va qualificar Moreno com “el major traïdor de la història equatoriana i llatinoamericana” per cometre “un crim que la humanitat mai oblidarà”[9].
El govern del president Correa va donar suport a la integració dels països d’Amèrica de Sud en un sol bloc econòmic i polític. Tanmateix, des que Moreno va arribar al poder, l’Equador s’ha distanciat del govern veneçolà i es va retirar de l’Alternativa Bolivariana para las Américas (ALBA)[10] l’agost del 2018, així com de la Unión de Naciones Sudamericanas (UNASUR) el setembre del 2019. L’UNASUR va ser establerta el 2008 per 12 països d’Amèrica de Sud per tal d’abordar qüestions importants a la regió sense la presència dels Estats Units. En l’actualitat, només hi romanen cinc membres: Bolívia, Guyana, Surinam, l’Uruguai i Veneçuela. Els altres set membres, l’Argentina, el Brasil, Colòmbia, Xile, l’Equador, Perú i Paraguai, van acordar crear el Foro para el Progreso de Sudamérica (PROSUR) el març del 2019. L’objectiu d’aquesta organització alternativa és aconseguir l’agenda dretana a l’Amèrica Llatina , ja que els seus membres donen suport a les mesures d’austeritat neoliberals i els vincles més estrets amb Washington. Es podria dir que PROSUR s’alinea bé amb les metes i objectius de la Doctrina Monroe.
Un altre canvi important en la postura política del president Moreno té a veure amb les demandes presentades contra Texaco/Chevron pel govern de Correa per obtenir una compensació pels danys ambientals causats quan les operacions de Texaco (adquirida per Chevron el 2001) van abocar 60.000 milions de litres d’aigües residuals tòxiques a la regió amazònica de l’Equador entre 1964 i 1992, afectant més de 30.000 indígenes i camperols de la zona. “Chevron va deixar 880 pous plens de petroli cru que encara hi són, els rius segueixen plens de sediments d’hidrocarburs i contaminats pels vessaments de petroli cru a l’Amazònia, que és una de les regions més riques en biodiversitat del món”[11], i “el dany ha estat sense reparar durant més de 40 anys”.[12] Per a conscienciar a la gent sobre aquest desastre ambiental, el govern del president Correa va dur a terme una campanya internacional anomenada “La mà bruta de Chevron”. El 2011, la Cort Constitucional equatoriana va ordenar a Chevron pagar 9.500 milions de dòlars en compensació pels danys socials i ambientals que va causar.
El setembre del 2018, la Cort Permanent d’Arbitratge (CPA), una agència de les Nacions Unides amb seu a l’Haia, Països Baixos, va dictaminar que la decisió de la Cort equatoriana en contra de Chevron era il·legal, perquè era un resultat de frau , suborn i corrupció. La CPA “també va dictaminar que l’Equador haurà de pagar una compensació econòmica” [13] a Chevron. La quantitat encara no ha estat establerta, però Chevron va demanar que l’Equador assumís els 9.500 milions de dòlars atorgats a les comunitats afectades per la Cort equatoriana[14]. Després de la decisió de la CPA, el govern del president Moreno va anunciar que:
“L’estat demandarà l’expresident Rafael Correa i els seus ministres del govern si Equador perd el procés d’arbitratge internacional”[15].
En aquest assumpte, el president Moreno també va acusar Correa de “no haver defensat correctament els interessos de país i haver gastat diners en la campanya ‘La mà bruta de Chevron'”, que segons el govern buscava “manipular l’opinió pública nacional i internacional”[16]. En realitat, el president Moreno dona suport a la decisió de l’ACP, donant prioritat als interessos de Texaco/Chevron per damunt dels dels seus propis ciutadans. De fet, el seu govern ha estat tractant d’anul·lar la decisió de la Cort Constitucional contra Chevron. En resposta, l’expresident Correa ha acusat el govern de Moreno de “fer les tasques ordenades per (el vicepresident dels Estats Units, Mike) Pence”. Fins i tot alguns ministres del propi gabinet de Moreno van condemnar la decisió de l’ACP i van expressar el seu suport a la Cort Constitucional de l’Equador per defensar els interessos dels nacionals del país i els drets del poble amazònic.
Correa va mostrar una actitud hostil cap a les institucions de Bretton Woods durant la seva presidència. Va tractar de renegociar el deute extern de l’Equador de 10.200 milions de dòlars, que va qualificar d'”il·legítim” perquè “es va acumular durant els règims autocràtics i corruptes del passat”. Correa va amenaçar d’incomplir amb el deute extern de l’Equador i va ordenar l’expulsió del director gerent del Banc Mundial”[17], que es va dur a terme el 26 d’abril del 2007. El seu govern també es va oposar a la signatura de qualsevol acord que permetés a l’FMI monitoritzar el pla econòmic de l’Equador. Com a resultat d’aquestes accions per part de govern de Correa, “l’Equador va poder renegociar el seu deute amb els seus creditors i redirigir els fons públics cap a inversions socials”[18].
Per contra, Moreno ha abraçat amb entusiasme l’FMI durant el seu curt període com a president. L’1 de març del 2019, la gerent del Banc Central de l’Equador, Verónica Artola Jarrín, i el ministre d’Economia i Finances, Richard Martínez Alvarado, van presentar una carta d’intenció a l’FMI en què sol·licitaven un acord triennal de 4.200 milions de dòlars del Servei Ampliat de Fons (FEP). Un FEP permet a l’FMI ajudar els països que s’enfronten a “greus problemes de balança de pagaments a mig termini”. Més concretament, el FEP està dissenyat per a:
“Prestar assistència als països: (I) que experimenten greus desequilibris en els pagaments a causa d’impediments estructurals; o (II) que es caracteritzen per un creixement lent i una situació intrínsecament feble de la balança de pagaments. El FEP proporciona assistència en suport de programes integrals que inclouen polítiques de l’abast i el caràcter necessaris per a corregir els desequilibris estructurals durant un període prolongat “[19].
L’acord de l’FMI signat el març va permetre a l’Equador obtenir préstecs per valor de 4.200 milions de dòlars. Tanmateix, com sempre, l’acord amb l’FMI no va estar exempt de condicionalitats, ja que exigia que el govern equatorià implementés una sèrie de reformes econòmiques neoliberals. Segons declaracions de l’FMI, aquestes reformes cerquen transformar el dèficit fiscal de l’Equador en un superàvit, reduir la relació deute/PIB del país i incrementar la inversió estrangera. L’11 de març del 2019, Christine Lagarde, exdirectora gerent de l’FMI, va afirmar que:
“Les autoritats equatorianes estan implementant un programa de reforma integral dirigit a modernitzar l’economia i aplanar el camí per a un creixement fort, sostingut i equitatiu”[20].
L’11 de març del 2019, Christine Lagarde també va explicar que:
“L’assoliment d’una sòlida posició fiscal és el nucli del programa de les autoritats, que comptarà amb el suport d’un acord ampliat de tres anys de l’FMI. L’objectiu és reduir la relació entre el deute i el PIB mitjançant una combinació d’un reajustament de la massa salarial, una optimització acurada i gradual dels subsidis als combustibles, una reordenació de les prioritats de les despeses de capital i de béns i serveis, i una reforma fiscal. Els estalvis generats per aquestes mesures permetran un augment de la despesa en assistència social durant el transcurs del programa. Les autoritats continuaran els seus esforços per reforçar el marc de política fiscal a mitjà termini, uns controls fiscals més rigorosos i una millor gestió de les finances públiques que contribuiran a millorar l’eficàcia de la política fiscal”[21].
“La protecció dels sectors pobres i més vulnerables de la societat és un objectiu clau del programa de les autoritats. En aquest context, les autoritats tenen previst ampliar la cobertura i augmentar l’import mínim de les prestacions dels programes de protecció social existents. També s’està treballant per millorar la focalització dels programes socials”[22].
La participació de l’Equador a l’Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP) representa un altre punt de disputa entre Correa i el govern de Moreno. L’Equador va ser membre de l’OPEP entre el 1973 i el 1992. Després d’un període d’absència, es va reincorporar a l’organització el 2007, després que Correa es convertís en president del país. Tanmateix, l’1 d’octubre, el president Moreno va anunciar que l’Equador tornaria a donar-se de baixa de l’OPEP a partir de l’1 de gener del 2020. Donada la inclinació de Moreno per implementar polítiques econòmiques neoliberals, aquesta decisió probablement es va basar en la idea que alliberar el país de la càrrega d’haver de complir amb les quotes portaria sostenibilitat fiscal a Equador. Així ho demostra el fet que l’Equador es va posar en contacte amb l’OPEP per sol·licitar permís per produir per sobre de la seva quota el febrer del 2019, tot i que mai es va confirmar si s’havia rebut una resposta[23]. Mentre que l’augment de la producció en els seus camps petroliers amazònics probablement portaria més inversió estrangera a Equador i obriria nous mercats, també duria a seriosos conflictes entre el govern de Moreno i els pobles indígenes que viuen a l’àrea, els quals s’oposen fortament a la extracció de petroli.
A més d’anunciar la sortida de l’Equador de l’OPEP, el president Moreno també va seleccionar l’1 d’octubre com a data per introduir el Decret 883, una sèrie de mesures econòmiques que incloïen la fi dels subsidis als combustibles, l’eliminació d’alguns aranzels d’importació i retallades als beneficis i salaris dels empleats públics. En particular, es va instituir l’eliminació dels subsidis als combustibles, que havien estat en vigor durant 40 anys, per tal de complir els requisits de l’FMI de mantenir el programa de 4.200 milions de dòlars en marxa i satisfer els inversors internacionals. L’acord del FEP entre l’FMI i el govern equatorià també exigia l’acomiadament de milers d’empleats públics, la privatització dels actius públics, la separació del banc central del govern, la retallada de la despesa pública i l’augment dels impostos en els pròxims tres anys. Els representants de l’FMI afirmen que aquests tipus de reformes porten més inversió estrangera directa a l’economia.
De fet, un examen minuciós de les reformes econòmiques neoliberals recomanades per l’FMI en molts països revela que són gairebé idèntiques, cosa que significa que no tenen en compte les diverses necessitats i realitats de cada país, sinó que estan impulsades pels interessos dels països i altres actors que proporcionen els fons. En general, les recomanacions de l’FMI[24] consisteixen en reduir els dèficits, liberalitzar el comerç, privatitzar les empreses estatals, reformar els sistemes bancari i financer, augmentar els impostos, elevar les taxes d’interès i reformar sectors clau. Tanmateix, innombrables estudis han revelat que aquest tipus de reformes han augmentat la taxa d’atur, han creat pobresa i sovint han precedit a les recessions. El 2 d’octubre del 2019, l’FMI va emetre un comunicat de premsa sobre l’Equador en el qual afirmava el següent:
“Les reformes anunciades ahir pel president Lenin Moreno tenen com a objectiu millorar la resiliència i sostenibilitat de l’economia equatoriana i fomentar un creixement fort i inclusiu. L’anunci inclou importants mesures per protegir els pobres i els més vulnerables, així com per generar llocs de treball en una economia més competitiva.
Les autoritats també estan treballant en importants reformes destinades a donar suport a la dolarització de l’Equador, inclosa la reforma del banc central i el codi orgànic de pressupost i planificació.
El personal de l’FMI seguirà col·laborant estretament amb les autoritats per millorar les perspectives de tots els equatorians. S’espera que el segon examen es presenti a la Junta Executiva les pròximes setmanes.”[25]
La decisió del president Moreno de posar fi als subsidis al combustible va fer que els preus del dièsel i del petroli augmentessin en un 100% i un 30%, respectivament, de la nit al dia, cosa que va contribuir directament a augmentar significativament els costos del transport públic. En resposta, el 3 d’octubre van esclatar protestes contra les mesures d’austeritat de Moreno, en què hi van participar estudiants, sindicats i organitzacions indígenes. Van declarar una vaga general indefinida fins que el govern va revocar el seu paquet d’ajust neoliberal. La resposta inicial de Moreno va ser rebutjar l’ultimàtum i declarar que “no negociaria amb criminals”.
L’endemà, el 4 d’octubre del 2019, el president Moreno va declarar l’estat d’emergència amb el pretext de garantir la seguretat dels ciutadans i “evitar el caos”. Tanmateix, les protestes van continuar i es van intensificar fins al punt que el govern es va veure obligat a traslladar-se a la ciutat de Guayaquil perquè Quito havia estat envaïda per manifestants antigovernamentals. No obstant això, aquest intent d’escapar dels manifestants va resultar ineficaç ja que els conductors de taxis, autobusos i camions van bloquejar carreteres i ponts a Guayaquil, així com a Quito, la qual cosa va interrompre el transport arreu del país.
Els dies següents, milers de manifestants van continuar exigint la revocació de les mesures d’austeritat, així com la renúncia del president. Tanmateix, Moreno es va mantenir desafiant, rebutjant les dues demandes sota qualsevol circumstància. Posteriorment, el principal oleoducte de l’Equador va aturar les seves operacions després que va ser confiscat per manifestants indígenes. A Petro-Equador li preocupava que les pèrdues de producció poguessin arribar als 165.000 barrils diaris. Els indígenes també van ocupar dues plantes de tractament d’aigua a la ciutat d’Ambato. Mentrestant, els violents enfrontaments entre els manifestants i la policia es van saldar amb set morts, uns 2.000 ferits i més de 1.000 detinguts. Eventualment, el govern de Moreno es va veure obligat a fer marxa enrere i fer concessions amb els ben organitzats manifestants.
El 13 d’octubre, el president Moreno va acordar retirar el Decret 883 i reemplaçar el pla recolzat per l’FMI per una nova proposta, que inclou negociacions amb la Confederación de Nacionalidades Indígenas de Ecuador (CONAIE) i altres grups socials. L’endemà, el president Moreno va signar el Decret 894, que restableix els subsidis als combustibles cancel·lats. Tanmateix, el 23 d’octubre, la CONAIE va emetre un comunicat en el qual informava a l’opinió pública que “va suspendre les converses amb el president Lenin Moreno a causa de la persecució dels líders del grup [Jaume Vargas] per part de govern des de l’aturada de les violentes protestes antiausteritat.”[26]
És poc probable que el president Moreno estigui disposat a abandonar les seves polítiques d’austeritat o iniciar el procés de cancel·lació del préstec de l’FMI, donat el seu aparent compromís d’ajudar els Estats Units a fer realitat l’esperit de la Doctrina Monroe. Moltes de les reformes i polítiques que el seu govern ha introduït ajudaran a mantenir l’Equador fermament atrinxerat al pati del darrere dels Estats Units durant els propers anys.
Aquest no és un fet nou, ja que la història ha revelat que, durant més d’un segle, “a l’Amèrica Llatina hi ha governants més que suficients disposats a utilitzar tropes ianquis contra el seu propi poble quan es troben en crisi” (Fidel Castro, La Havana, 1962). No obstant això, l’esclat de protestes en resposta a les reformes neoliberals de Moreno suggereix que s’enfronta a una batalla costa amunt, ja que els seus compatriotes no semblen compartir el seu entusiasme per vendre el seu país a creditors externs i influències estrangeres. Encara que Moreno ha aconseguit expulsar Rafael Correa de l’Equador, l’oposició de l’expresident al capitalisme i a l’imperialisme segueix sent forta entre la població.
El Dr. Birsen Filip és col·laborador de Global Research, té un doctorat en filosofia per la Universitat d’Ottawa.
Notes
[1] http://documents.worldbank.org/curated/en/835601530818848154/pdf/Ecuador-SCD-final-june-25-06292018.pdf
[2] https://tradingeconomics.com/ecuador/unemployment-rate
[3] http://documents.worldbank.org/curated/en/835601530818848154/pdf/Ecuador-SCD-final-june-25-06292018.pdf
[4] https://uk.reuters.com/article/ecuador-base/ecuador-wants-military-base-in-miami-idUKADD25267520071022
[5] https://www.state.gov/u-s-relations-with-ecuador/
[6] “AFP era un programa d’ajuda de 10 anys i de diversos milers de milions de dòlars dirigit als països llatinoamericans, mentre que l’USAID cercava donar suport al creixement econòmic i el progrés en els sectors de l’agricultura i els serveis de salut, al mateix temps que promovia les institucions democràtiques i les formes democràtiques de governabilitat. L’impuls per a l’establiment de les AFP i la seva participació en els països llatinoamericans, en conjunt amb l’USAID, va ser l’èxit de la Revolució Cubana el 1959, que va culminar amb el derrocament del règim opressiu encapçalat per Fulgencio Batista, que va governar el país com a dictador amb el ple suport dels Estats Units. Això va fer que els estatunidencs perdessin la seva considerable influència sobre l’illa. Més important encara, aquest resultat va fer que el lideratge dels Estats Units es tornés paranoic respecte a que altres països situats al seu ‘pati del darrere’ poguessin seguir l’exemple de Cuba i rebel·lar-se contra dictadors i règims recolzats pels Estats Units, nacionalitzar empreses i recursos, i establir vincles més estrets amb la Unió Soviètica. Washington va utilitzar les AFP i la USAID com a mecanismes per millorar els llaços comercials amb els països llatinoamericans amb l’objectiu final de prevenir la propagació del comunisme a la regió”. https://www.globalresearch.ca/the-flower-industrys-impacts -on-colòmbia-on-mothers-day/5640156
[7] https://www.globalresearch.ca/the-flower-industrys-impacts-on-colombia-on-mothers-day/5640156
[8] https://www.theguardian.com/media/2019/apr/14/assange-tried-to-use-embassy-as-centre-for-spying-says-ecuadors-moreno
[9] https://www.rt.com/news/456229-correa-slams-moreno-assange-arrest/
[10] Per contrarestar la influència que els Estats Units van exercir sobre les economies llatinoamericanes, Chávez va proposar la creació d’un acord econòmic alternatiu de naturalesa antiimperialista. El 2004 es va establir l’Alternativa Bolivariana para los Pueblos de Nuestra América (ALBA), finançada inicialment per Cuba i Veneçuela.
[11] https://www.stopcorporateimpunity.org/21st-may-the-global-antichevron-day-of-action-is-coming/
[12] https://www.stopcorporateimpunity.org/21st-may-the-global-antichevron-day-of-action-is-coming/
[13] https://www.telesurenglish.net/news/Arbitration-Tribunal-Rules-Against-Ecuador-Favors-Chevron-20180907-0011.html
[14] https://www.telesurenglish.net/news/Arbitration-Tribunal-Rules-Against-Ecuador-Favors-Chevron-20180907-0011.html
[15] https://www.telesurenglish.net/news/Arbitration-Tribunal-Rules-Against-Ecuador-Favors-Chevron-20180907-0011.html
[16] https://www.telesurenglish.net/news/Arbitration-Tribunal-Rules-Against-Ecuador-Favors-Chevron-20180907-0011.html
[17] https://www.telesurenglish.net/analysis/Ecuadors-Citizens-Revolution-A-Shift-in-Foreign-Policy-20150107-0029.html
[18] https://www.telesurenglish.net/analysis/Ecuadors-Citizens-Revolution-A-Shift-in-Foreign-Policy-20150107-0029.html
[19] https://www.imf.org/en/About/Factsheets/Sheets/2016/08/01/20/56/Extended-Fund-Facility
[20] https://www.imf.org/en/News/Articles/2019/03/11/ecuador-pr1972-imf-executive-board-approves-eff-for-ecuador
[21] https://www.imf.org/en/News/Articles/2019/03/11/ecuador-pr1972-imf-executive-board-approves-eff-for-ecuador
[22] https://www.imf.org/en/News/Articles/2019/03/11/ecuador-pr1972-imf-executive-board-approves-eff-for-ecuador
[23] https://www.reuters.com/article/us-ecuador-opec/ecuador-to-quit-opec-in-2020-in-search-of-bigger-export-revenue-idUSKBN1WG4KB
[24] El mandat original de l’FMI era promoure la cooperació monetària internacional, facilitar el desenvolupament del comerç internacional i donar suport a l’estabilitat dels tipus de canvi per tal de restaurar les economies, evitar recessions i crear plena ocupació i creixement econòmic. No obstant això, el mandat de l’FMI s’ha transformat notablement amb el temps. En particular, moltes de les activitats de l’FMI durant l’Era de la Guerra Freda es van destinar a contrarestar la propagació dels règims socialistes. Per exemple, l’FMI està disposat a proporcionar assistència financera als països subdesenvolupats sempre que apliquin polítiques que garanteixin les condicions de l’economia de lliure mercat. Durant la dècada del 1980, l’FMI va començar a obligar els seus membres altament endeutats a adoptar Programes d’Ajust Estructural (PAE) que detallaven les reformes econòmiques neoliberals que haurien de ser implementades com a condicions per a rebre préstecs.
Els préstecs atorgats per les institucions de Bretton Woods han estat supeditats al fet que els països receptors adoptin importants reformes econòmiques neoliberals encaminades a reestructurar les seves economies de manera que es doni prioritat a l’amortització dels préstecs en un moment determinat. L’aplicació dels PAE és necessària perquè un país en desenvolupament pugui rebre assistència financera no només de l’FMI, sinó també d’altres fonts donants. En altres paraules, un préstec només s’aprovarà si un govern adopta les recomanacions de l’FMI establertes en els seus PAE i respecta els terminis per a la seva aplicació. A més, un cop aprovat l’acord de préstec, l’FMI es reserva el dret d’interrompre els desemborsaments en qualsevol moment si el govern no respecta els terminis precisos per a l’aplicació de les reformes especificades.
[25] https://www.imf.org/en/News/Articles/2019/10/02/pr19362-ecuador-imf-statement-on-ecuador
Font: Global Research